Dozorčí rada neprodloužila smlouvu šéfovi ČD Zelenému, ohrožen ale nejspíš není

RegioPanter

RegioPanter Zdroj: Vaclav Rubes

Dozorčí rada Českých drah zatím neprodloužila manažerskou smlouvu nynějšímu generálnímu řediteli Daliboru Zelenému a jednání o tomto bodu odložila. Zelenému přitom smlouva končí 31. prosince a nejbližší schůze dozorčí rady, která mu může kontrakt prodloužit, je plánována až na leden. Situaci tak bude muset řešit představenstvo, jehož je Zelený předsedou. Důvody odložení však byly podle informací E15.cz spíše formální a Zelený by tak měl v čele drah pokračovat i v příštím roce.

Schválení dokumentu podle informací E15.cz z formálních důvodů zarazil ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Ten ale nabízí jiné vysvětlení. „Stáhl ho z jednání sám pan generální ředitel, který chce v analytické části doplnit nová zjištění, týkající se nestandardních výplat nemalých částek nad standardní mzdu prostřednictvím soukromé firmy bývalým manažerům,“ řekl serveru E15.cz ministr.

Naráží tím zřejmě na skutečnost, že za bývalého generálního ředitele Petra Žaludy plynuly mzdy nejvyššího managementu zcela neobvykle přes libereckou firmu Kodap. Za touto praxí mnozí viděli snahu o zastření skutečné výše platů. Podle Žáka je důvodem odkladu i snaha o sjednocení pravidel pro vyplácení manažerů všech firem v jeho rezortu. „Materiál byl předložen bez konzultace s ministerstvem, takže by jeho projednávání bylo pravděpodobně i tak přerušeno,“ doplnil Žák.

Rada každopádně uvedla, že je s prací Zeleného spokojena a přiznala mu za pět měsíců odměny tři čtvrtě milionu korun. „Pan generální ředitel splnil úkoly na 100 procent, spokojenost s ním je naprostá. Není tedy důvod, aby se s ním hned na příštím zasedání rady v lednu nepodepsala smlouva,“ řekl E15.cz předseda dozorčí rady Zdeněk Žemlička. Za hlavní úspěchy Zeleného označil snížení mzdových nákladů na generálním ředitelství o 70 milionů a uzavření kolektivní smlouvy s odbory.

Dalibor ZelenýDalibor Zelený | Ceske drahyDalibor Zelený

Rozhodně tedy nelze mluvit o pádu Zeleného. Ve hře je pouze jeho funkce generálního ředitele, pro kterou končí smlouva na Silvestra. Předsedou představenstva byl Zelený jmenován na neurčito. A právě z titulu předsedy může sám sebe pověřit dočasně vedením ČD a v klidu vyčkat na lednové podepsání smlouvy.

„Stávající smlouva platí v podobě, v jaké byla uzavřena, a dozorčí rada jí dnes neprodlužovala a ani jinak neupravovala,“ dodal mluvčí drah Radek Joklík bez dalších podrobností.

Zelený nastoupil do funkce generálního ředitele ČD na konci července, když ve funkci nahradil Petra Žaludu. Odvolání celého vrcholného managementu drah včetně Žaludy prosadil ministr v demisi Zdeněk Žák. Ten během svého působení kromě rošády ve vedení drah vyměnil šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu.