Dráhy opraví pendolino ze Studénky, zaplatí přes 200 milionů

Nabourané pendolino

Nabourané pendolino Zdroj: ctk

Dozorčí rada Českých drah odsouhlasila nákladnou opravu pendolina, které bylo v létě poničeno při tragické nehodě na přejezdu ve Studénce. Management drah tak má pro zajištění opravy volné ruce.

„Pendolina dnes patří k nejspolehlivějším vlakům národního dopravce a spokojenost s cestovním komfortem i službami v nich je důvodem, proč jsou u zákazníků oblíbená a dokáží plně konkurovat soukromým dopravcům. Sedmou jednotku potřebujeme, proto ji necháme opravit,“ uvedl předseda dozorčí rady Milan Feranec.

Podle nabídky italského výrobce pendolin bude oprava stát zhruba 7,8 milionu eur, tedy více než 200 milionů korun. Konkrétní smlouvu s firmou Alstom musí znovu schválit dozorčí rada. „Budeme se následně snažit vymoci maximum těchto peněz po viníkovi a jeho pojišťovně,“ dodal Feranec.

Červencovou nehodu zavinil podle všeho poslký řidič Slawomir Wojciech Sondaj, když s plně naloženým kamionem vjel na přejezd navzdory spuštěné signalizaci. Následky byly tragické, tři lidé zemřeli a dvacet jich bylo zraněno. Strojvedoucí přišel o nohy. Řidič dnes sedí v české vazbě.