Dráhy sjednocují bezpečnostní služby. Zajistí je Securitas

Regio-Shuttle

Regio-Shuttle Zdroj: ctk

České dráhy se rozhodly od příštího roku nahradit stávající systém mnoha jednotlivě najímaných bezpečnostních služeb a vybrat jedinou bezpečnostní agenturu, která zajistí ostrahu stanic a vlaků v rámci celého Česka. Vítězem zakázky se v elektronické aukci stala společnost Securitas - s nabídkou 79,3 miliony korun za rok.

České dráhy si od změny systému ostrahy slibují zvýšení kvality i úspory. Koordinace bezpečnostních služeb v rámci jediné agentury má umožnit pružnější přesun strážních patrol mezi místy podle potřeby. V současnosti stanice, depa a další prostory Českých drah hlídá hlavně před vandaly téměř šedesát různých bezpečnostních agentur.

„Soutěže se účastnily tři bezpečnostní agentury. Díky e-aukci se nám podařilo dosáhnout přibližně o pět až šest procent nižší ceny za hodinu práce, než kolik České dráhy platily v průměru doposud, kdy po celé republice působily desítky agentur s velmi odlišnou cenovou hladinou a s nesrovnatelnou kvalitou služby,“ uvedl k výběru partnera ředitel odboru centrálního nákupu a logistiky ČD Filip Potůček.

„Jednou z výhod centrálního systému je skutečnost, že budeme moci flexibilně určovat rozsah střežení podle aktuální bezpečnostní situace v jednotlivých regionech a lokalitách. Dříve bylo obtížné pružně přesouvat síly a prostředky do míst, kde byly více potřeba,“ dodal Miroslav Staško, manažer bezpečnostních projektů generálního ředitelství ČD.

Agentura Securitas bude zajišťovat trvalý dohled nad vybranými stanicemi a operativně prakticky nad všemi v republice. Asistovat budou pracovníci ostrahy třeba i při kontrole jízdenek a odhalování černých pasažerů.