Dreamliner v Česku nebude, Travel Service zrušil objednávku

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner Zdroj: CC BY 2.0: Ken Mist

Tuzemský letecký dopravce Travel Service zrušil objednávku na letadlo Boeing 787 Dreamliner, které měl obdržet příští rok. Americký výrobce letadel Boeing zrušení objednávky potvrdil.

Tuzemský dopravce nechtěl své rozhodnutí komentovat. „Nebudeme se k tomu vůbec vyjadřovat,“ řekla mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková. S informací přišel server iDnes.cz. Zpráva o zrušení objednávky přišla krátce poté, co firma objednala tři nové letouny 737 MAX 8 od stejného výrobce.

Pro Travel Service, který se zaměřuje hlavně na krátké a středně dlouhé tratě, mohlo být podle serveru výhodné prodat pozici v pořadníku. Jeho objednávka totiž odešla brzy a podle aktuálního harmonogramu mělo být letadlo dodáno v roce 2015. Řada aerolinek musí na první dodávku úsporného letadla čekat déle.

Travel Service nyní provozuje 28 boeingů 737. Boeing má na Dreamlinery téměř tisíc objednávek, necelá stovka přišla zatím letos, napsal iDNES.cz.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo. Od uvedení do provozu ho však provázejí značné problémy. Americký Federální úřad pro letectví v polovině ledna po sérii incidentů s poruchou baterií zakázal dočasně provoz všech asi 50 letounů, které v té době létaly.