Egypt zvedne lodím poplatek za průjezd Suezem

ilustrační foto (ropný tanker Haima)

ilustrační foto (ropný tanker Haima) Zdroj: wikimedia.org

Egyptské úřady, že od května zvýší poplatky za průjezd lodí Suezským průplavem o dvě procenta až pět procent. Vyšší příjmy by měly být přínosem pro vládu, která trpí nedostatkem financí.

Poplatky vybírané za dopravu v průplavu, který je klíčovou vodní cestou pro světový obchod, jsou pro Egypt hlavním zdrojem tvrdé měny. Mýtné zvyšovala Káhira již v loňském roce.

Po násilných protivládních protestech vyhlásil Egypt ve třech městech ležících u Suezského průplavu - v Port Saídu, Ismáílíji a Suezu - výjimečný stav. Správa průplavu ale tvrdí, že provoz vodní cesty to nijak nezasáhlo, a slíbila, že i nadále bude zajišťovat plynulou dopravu v tomto místě.

Podle nového nařízení by se poplatky pro tankery vezoucí ropu, ropné produkty, zkapalněný zemní plyn a chemikálie měly zvednout o pět procent, pro nákladní lodi a trajekty přepravující automobily by měl být růst cen dvouprocentní.

163 kilometrů dlouhý Suezský průplav spojuje Středozemní a Rudé moře a tvoří hranici mezi Asií a Afrikou. Průplavem ročně propluje asi 20 tisíc lodí, což je osm procent celosvětového lodního provozu. Správa průplavu na průjezdních poplatcích ročně utrží asi pět miliard dolarů.