Eltodo bojuje o dálniční zakázky na Slovensku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash/Euro

Skupina Eltodo na Slovensku zvítězila v tendru na dálniční elektronické technologie v okolí Bratislavy. Firma, která je v České republice jednou z nejsilnějších na trhu komunikačních systémů a silničního osvětlení, instaluje na dálničním tahu směrem z Bratislavy videostěny dispečinku řízení dopravy.

Jde o první významnější výběrové řízení, ve kterém tato česká firma na Slovensku uspěla. Eltodo, která má v České republice nejvíce instalovaných tunelových inteligentních elektronických systémů v současnosti, bojuje také o instalace na nově budovaných dálničních úsecích. Právě dálniční tendry, kterých Slovensko vypsalo několik desítek, jsou tím, co firmu v loni do země přilákalo.

„V oblasti dopravy je letos na Slovensku přelomový rok z hlediska nebývalého tempa výstavby dálničních tunelů. V dosavadní historii výstavby dálnic byly postaveny jen čtyři a z toho dva v polovičním profilu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Eltodo SK Peter Gandl.

Letos má dálniční společnost již rozestavěných osm tunelů. „V současnosti jednáme s vítěznými sdruženími stavebních společností o dodávkách technologického vybavení tunelů a předpokládáme, že v jejich výběrových řízeních budeme úspěšní,“ řekl k plánům Gandl. Kromě dálnic firma na Slovensku uspěla i v jiné netradiční soutěži. Za 240 tisíc eur osvětlí unikátní Dóm svaté Alžběty v Košicích.

Minulý týden skupina Eltodo uspěla i v Praze, když její dceřinou společnost Eltodo Osvetlenie končící městská rada po několika měsících průtahů vybrala za vítěze tendru na veřejné osvětlení. Firma získala desetiletou zakázku za více než 1,1 miliardy korun. Do rok a půl trvajícího výběru opakovaně zasáhl antimonopolní úřad. Vítězná firma bude mít na starosti nejen veřejné osvětlení, ale i plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny. Pikantní na tendru bylo, že pražská rada nejprve firmu z tendru vyloučila, ale po rozhodnutí antimonopolního úřadu ji musela vrátit do hry.