Emirates koupí sto letadel. Pokud je Boeing postaví

Boeing 777-300 aerolinek Emirates přístává v Praze

Boeing 777-300 aerolinek Emirates přístává v Praze Zdroj: E15 Stepan Bruner

Aerolinky Emirates by s největší pravděpodobností objednaly 100 Boeingů 777 nové generace. Zakázku by ale nakonec mohl získat konkurenční Airbus, protože americká firma s vývojem nového modelu váhá.

„Pokud Boeing vyrobí takové letadlo, jaké chceme, můžeme takového čísla snadno dosáhnout,“ řekl serveru Arabian Business šéf aerolinek Tim Clark. „Pokud bude tak dobré, jak doufáme, tak by bylo přirozené říci, že bychom naše stávající letadla vyměnili za nová.“

Emirates loni v listopadu objednaly 50 Boeingů 777-300ER, z nichž by měl nový model vycházet. Celkem jich ve flotile mají 151 a jsou největším provozovatelem tohoto typu na světě. Pokud by ceníková cena nového modelu odpovídala současné verzi, šlo by při nákupu sta letadel o kontrakt v hodnotě 36 miliard dolarů. Velcí zákazníci jako Emirates ovšem obvykle získávají výrazné slevy.

Aerolinky ze Spojených arabských emirátů se snaží Boeing přesvědčit, aby s výrobou modernější a úspornější verze začal co nejdříve. „Pokud by byly k dispozici už nyní, nejspíš bychom je hned objednali,“ uvedl Clark. Firma chce totiž v roce 2017 začít s výměnou nejstarších ze svých stávajících Boeingů 777. Dopravce se tak možná bude muset porozhlédnout jinde.

Na váhání Boeinguby tak mohl vydělat Airbus. Ten proti Boeingu 777 staví Svůj nový model A350-1000. Emirates ji jich již 20 objednaly, Clark ale není spokojen s jejich vnitřním uspořádáním. „777 znamenala pro Emirates velký úspěch. Jinými slovy, přestože A350 vypadá slibně, je v zájmu Emirates přesvědčit Boeing vyhlídkou na vysoká prodejní čísla,“ uvedl letecký konzultant Richard Aboulafia.

Boeing vývoj nové generace 777 odkládá kvůli obavě, že nový letoun by mohl odlákat zákazníky od vlajkové lodi, modelu 747-8, myslí si analytici. „Spolupracujeme s nimi už několik let a vše postupuje trochu pomalu,“ postěžoval si Clark. Nový letoun bude zřejmě k dispozicí až v roce 2019 či 2020. Airbus A350 dorazí o dva roky dříve.