Eurovia CS analyzuje reklamace k D47. Do týdne rozhodne kolik jich uzná

dálnice D47

dálnice D47 Zdroj: silnice-zeleznice.cz

Stavební skupina Eurovia CS obdržela od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) seznam 900 reklamací k výstavbě dálnice D47. Firma nyní reklamace analyzuje a zhruba do týdne bude vědět, kolik z těchto výtek uzná za oprávněné. V diskusním pořadu Partie televize Prima family to dnes řekl generální ředitel Eurovie CS Martin Borovka.

„V současné době analyzujeme, které vady jsou na straně údržby, které jsou vady naše, které jsou vady zdvojené, případně vady, které byly vyhodnocené podle norem, které v té době vůbec neplatily,“ uvedl Borovka.

Spor mezi stavební firmou a ŘSD se už ocitnul také před rozhodčím soudem při Hospodářské a Agrární komoře ČR. „ŘSD navrhuje opuštění rozhodčího řízení a řešení věci před soudem, což by ale bylo zhruba na pět let,“ uvedl šéf Eurovie CS.

ŘSD reklamuje devítikilometrový úsek mezi Bohumínem a Ostravou, kde údajně zjistilo 901 vad mimo jiné vzniklých použitím nekvalitního podkladového materiálu. ŘSD tvrdí, že škody na dálnici jsou v řádech stamilionů korun. Podle Eurovie ovšem škody dosahují 125 milionů korun. Taková částka představuje zhruba tři procenta z celkových nákladů, což je podle Borovky obvyklé riziko, se kterým se počítá. Eurovia tvrdí, že většinu údajných vad způsobilo ŘSD špatnou nebo nedostatečnou údržbou.

Nový úsek dálnice D47 Bohumín - státní hranice se podle Borovky stihne otevřít do konce dubna. „Stavba je připravena a definitivně dokončena. Kvůli financování ale trvala déle, než se měla stavět. My v současné době nemáme partnera ze strany Ředitelství silnic a dálnic, tedy správce stavby,“ vysvětlil Borovka.

Správce stavby bude podle ministra dopravy Pavla Dobeše jmenován během týdne. Dobeš chce od Eurovie záruky, že další úsek dálnice nepřinese takové problémy, jako jsou na některých hotových úsecích. „Rád bych slyšel, že to, co se teď děje, se dít nebude,“ prohlásil Dobeš. Odmítl také, že stavbu z pozice ministra pohlídat.