Germanwings se vyhne stávce. Přidá posádkám peníze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německá nízkonákladová aerolinka Germanwings ustoupila hrozbě stávky palubního personálu. V době vrcholící turistické sezony by firmě přinesla obrovské ztráty. Během dvou let přidá zaměstnancům téměř šest procent platu.

Nízkonákladové aerolinky Germanwings, které jsou dceřinou společností německé Lufthansy, se v době kulminující turistické sezony vyhnou hrozící stávce palubního personálu. Firma totiž zaměstnancům slíbila, že v průběhu příštích dvou let jim zvýší mzdy až o 5,9 procenta. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Vedení společnosti přistoupilo na klíčové požadavky odborového svazu, který hájí zájmy personálu. Mezi požadavky byla výše jednorázových plateb stanovena až na 1500 eur (32 500 korun) a garance neomezených pracovních smluv po stanovené zkušební době.

Lufthansa v rámci restrukturalizace, kdy propustila zhruba 3500 zaměstnanců, předala Germanwings provoz na vnitrostátních a krátkých linkách. Hodlá tak snížit náklady a vrátit se k zisku, jenž by se měl už v letošním roce začít zvyšovat.

V loňském roce provozní zisk společnosti klesl o 36 procent na 524 milionů eur (13,4 miliardy korun). Hlavním důvodem byly vysoké ceny pohonných hmot a mimořádné výdaje související se snahou firmy snížit náklady a posílit ziskovost.

Profil mateřské společnosti Lufthansa
Letadla aerolinek Lufthansa na letišti v MnichověLetadla aerolinek Lufthansa na letišti v Mnichově | E15 Stepan Bruner Lufthansa je největší leteckou společností v Německu a podle tržeb a počtu cestujících i v Evropě. Vlastní i nízkonákladovou společnost Germanwings a také aerolinie Austrian Airlines, Swiss a Brussels Airlines. Je členem letecké aliance Star Alliance.