Islandské aerolinie se vyrovnaly se svou nízkonákladovou konkurencí. Koupily ji

letadlo společnosti Icelandair

letadlo společnosti Icelandair Zdroj: Profimedia

Islandský vodopád Dynanji a jeho okolí na západě ostrova
Islandský vodopád Dynanji a jeho okolí na západě ostrova
Islandský vodopád Dynanji a jeho okolí na západě ostrova
Islandský ledovec
Nordfjordurský tunel je nejdelší silniční tunel na Islandu, jeho ražená část čítá 7,5 kilometru.
22
Fotogalerie

Icelandair kupuje svého největšího konkurenta WOW air za přibližně 18 milionů dolarů. Skupina Icelandair Group oznámila, že koupí všechny akcie nízkonákladového dopravce. Obě aerolinky budou i nadále létat jako oddělené značky. Žádná ze stran zatím podmínky dohody neuvedla.

Skupina Icelandair Group oznámila, že koupí všechny akcie nízkonákladového dopravce WOW air. Společně budou mít asi 3,8 procenta transatlantického leteckého trhu. Akvizici ještě musejí schválit akcionáři Icelandair Group a regulační orgány. Icelandair Group si od akvizice slibuje snížení nákladů na přepravu a posílení svého postavení na leteckém trhu. Finální rozhodnutí by mělo podle webu Icelandreview padnout do tří týdnů.

„WOW air získává příležitost růst a prosperovat se silným spojencem. Ten posílí jak základy společnosti, tak její mezinárodní konkurenceschopnost,“ uvedl pro portál Skift zakladatel a generální ředitel WOW air Skúli Mogensen. Žádná ze stran podmínky dohody nezveřejnila.

Zisk WOW air klesá od roku 2015. Společnost v období mezi červencem 2017 a červnem 2018 zaznamenala provozní ztrátu 45 milionů dolarů. Teď očekává, že v aktuálním roce se finanční situace zlepší. Provozní ztrátu chce snížit téměř o polovinu a dostat ji na úroveň 28 milionů dolarů.

Nízkonákladová společnost WOW air byla založena v roce 2011. V roce 2015 začala létat do USA a palubu letadel plnila zejména turisty hledajícími nízkonákladové spojení. Podle analytické společnosti pro letectví CAPA se dvě islandské aerolinky překrývaly na deseti letech do Severní Ameriky, mnohokrát do měst, která nedokázala tuto kapacitu naplnit. Od roku 2013 týdenní kapacita linek mezi Islandem a Severní Amerikou vzrostla o téměř 300 procent.

Už je to deset let, co se Island vzpamatovává z ekonomického kolapsu a dnes řeší další problém, který může ohrozit jeho existenci. Islandská Arion banka ve své zprávě uvedla, že země může v příštím roce očekávat pokles počtu turistů. Turismus je pro Island klíčovým odvětvím a představuje 12 procent celkového HDP. Podle průzkumu leteckého operátora ISAVIA může návštěvnost Islandu klesnout na 15 procent, což je o 25 procent méně než v roce 2016.