Istanbul se chystá na otevření nového letiště, má se stát nejvytíženějším na světě

Nové letiště v Istanbulu

Nové letiště v Istanbulu Zdroj: iGA

Nové letiště v Istanbulu
Nové letiště v Istanbulu
Nové letiště v Istanbulu
Nové letiště v Istanbulu
Nové letiště v Istanbulu
7
Fotogalerie

První let z nového istanbulského letiště, které se má do pěti let stát největším na světě co do počtu cestujících, povede 31. října do Ankary a uskuteční ho Turkish Airlines. Informovalo o tom ve čtvrtek vedení této letecké společnosti. Následovat mají první mezinárodní lety, které budou podle deníku Hürriyet směřovat do Ázerbájdžánu a turecké části Kypru. Na nové letiště má létat téměř sto leteckých společností, které ho spojí s asi 300 destinacemi po celém světě.

Nové istanbulské letiště by v první fázi mělo být s kapacitou 90 milionů cestujících ročně třetím největším na světě. Po dalším rozšíření, které má být dokončeno v roce 2023, bude mít kapacitu 150 až 200 milionů cestujících. To z něj má udělat největší letiště na světě. Nyní je největším Hartsfieldovo-Jacksonovo mezinárodní letiště v americké Atlantě, které loni odbavilo 103,9 milionu lidí.

Nové letiště, jehož slavnostní otevření je plánováno na 29. října, je budováno v evropské části Istanbulu asi 35 kilometrů od centra, s nímž ho má příští rok spojit metro. To zaveze cestují do centra města za 26 minut, uvedlo vedení tureckých aerolinek. Do dokončení metra budou letiště obsluhovat autobusy městské veřejné dopravy. Nové letiště v IstanbuluNové letiště v Istanbulu|iGA

Po úplném dokončení má mít letiště šest vzletových a přistávacích drah, čtyři terminály a kryté parkoviště pro 40 tisíc automobilů. Na ploše asi 50 tisíc metrů čtverečních má být největší komplex obchodů duty-free na světě. Přímo v budově jednoho z terminálů bude i hotel se 451 pokoji. Dále má být v areálu zdravotnické středisko, kanceláře či mešita. Po letošním otevření má letiště zaměstnávat na 100 tisíc lidí, po úplném dokončení areálu tam má pracovat okolo 225 tisíc lidí.

Základní kámen letiště byl položen v červnu 2014 a výstavba začala v květnu 2015. Letos v únoru byla dokončena první vzletová a přistávací dráha, která je 3,75 kilometru dlouhá a 60 metrů široká. Jako první na letišti přistál letos v červnu letoun s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Letos v únoru turecké ministerstvo práce uvedlo, že při výstavbě letiště zemřelo 27 lidí, například při dopravních nehodách. Podle některých místních médií si ovšem výstavba vyžádala na 400 obětí.

V Istanbulu jsou nyní dvě mezinárodní letiště - Atatürkovo a letiště Sabihy Gökçenové, po dokončení nového vzdušného přístavu má být Atatürkovo letiště uzavřeno pro pravidelné spoje.