Dopravce Alitalia možná do soukromých rukou nezamíří, vláda si chce ponechat většinu

Letadlo Alitalia

Letadlo Alitalia Zdroj: CC-BY-SA 4.0: Clément Gruin via Wikimedia Commons

Italská vláda plánuje nové výběrové řízení pro insolventní aerolinky Alitalia. Podle římského deníku Il Messaggero, na nějž se odvolává agentura APA, si nově chystá ponechat většinový podíl ve výši 51 procent. Výběrové řízení by se mělo konat v září.

"S novou vládou přichází změna kurzu. Alitalia se neprodá pod cenou, pracujeme na novém startu aerolinek. Do flotily se musí investovat a podpořit dálkové lety, které jsou nejvýdělečnější," řekl listu náměstek ministra dopravy Armando Siri.

Část investic by měl převzít stát, část soukromý partner. Rozhodující roli sehraje státní rozvojová banka CDP.

Řím hledá cesty jak neporušit evropská unijní pravidla pro poskytování státní podpory. Budoucí partner by se měl zavázat, že uchová pracovní místa. Německá Lufthansa, která je jedním z uchazečů o převzetí Alitalie, dosud hovořila o rušení čtyř tisíc pozic, připomíná APA.

Italský stát dosud na záchranu národního leteckého dopravce vynaložil od roku 2008 deset miliard eur (256,5 miliardy korun). "Když už bylo do aerolinek vloženo tolik peněz, nemůžeme akceptovat další škrty pracovních míst ani konkurz," uvedl Siri.

Alitalia zatím obdržela tři nabídky na převzetí. Zájem projevilo kromě Lufthansy konsorcium v čele se společností easyJet a maďarský letecký přepravce Wizz Air. Rozhodnutí o prodeji se očekává do října.

Tržby insolventní italské letecké společnosti loni stouply o jedno procento. Zaznamenaly tak první nárůst za sedm let. Alitalia je od loňského května pod zvláštní správou, o kterou požádala italskou vládu kvůli finančním problémům. Zbylých 49 procent firmy drží Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů.