Italové s nejnižší cenou na D1 neprorazili, komise je vyřadila

Rekonstrukce dálnice D1 u sjezdu na Jihlavu

Rekonstrukce dálnice D1 u sjezdu na Jihlavu Zdroj: ctk

Vítězem tendru na rekonstrukci dálnice D1 mezi Ostředkem a Hvězdonicemi je sdružení firem Metrostav, Swietelsky a Hochtief. Rozhodla tak hodnotící komise jmenovaná vládou. Vítězné uskupení nabídlo cenu 549 milionů korun, když předpokládaná hodnota činila 577 milionů.

Nejlevnější nabídku přitom podala italská firma Serenissima Costruzioni, která hodlala dálnici opravit dokonce za 399 milionů. Její nabídka byla v polovině prosince všeobecným překvapením.

„Firma Serenissima Costruzioni byla na doporučení hodnotící komise vyřazena ze soutěže. Důvodem je nesplnění podmínek stanovených v zadávací dokumentaci v požadovaném rozsahu, kdy uchazeč ve své nabídce předložil neúplný soupis prací stavby,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Nyní běží patnáctidenní lhůta pro podání námitek od ostatních uchazečů. V případě, že žádná z firem námitku nepodá, budou moci silničáři podepsat s Metrostavem a spol. smlouvu, práce by pak mohly začít na jaře. Italové nabídli nejnižší cenu i v dalších dvou tendrech, na úsecích Měřín – Velké Meziříčí a Ostrovačice – Kývalka. Tam se rozhodnutí komise očekává v nejbližších dnech.