Jednání o převzetí Air Berlin probíhá bez účasti německé vlády

Airbus A319-100

Airbus A319-100 Zdroj: GNU Free Documentation License: Arcturus via Wikimedia Commons

Air Berlin
Angela Merkelová
Air Berlin
Air Berlin
5
Fotogalerie

Německá vláda se jednání o převzetí insolventní letecké společnosti Air Berlin neúčastní a stanoven nebyl ani žádný termín pro prodej. Oznámilo to ministerstvo hospodářství, které tak reagovalo na čtvrteční slova ministra dopravy Alexandera Dobrindta. Ten řekl, že vláda je nakloněna tomu, aby leteckou společnost převzal národní dopravce Lufthansa.

"Potřebujeme v mezinárodním letectví národního šampióna," řekl ve čtvrtek Dobrindt listu Rheinische Post. "Proto je nezbytně nutné, aby Lufthansa převzala významnou část Air Berlin," dodal.

Air Berlin vede jednání o převzetí se třemi zájemci. "Společnosti nyní jednají a vláda jednání ani neřídí, ani s nimi nesedí u jednacího stolu," řekl dnes na tiskové konferenci mluvčí ministerstva Korbinian Wagner. Zdůraznil, že vláda "nepreferuje žádný výsledek" a že je na jednajících subjektech, aby nalezly řešení.

Co se týče překlenovacího úvěru 150 milionů eur (3,9 miliardy korun), mluvčí ministerstva řekl, že žádný časový rámec stanoven nebyl. Účelem půjčky je, aby firma mohla pokračovat v provozu, než dospěje k uspokojivému řešení.

Vláda poskytla aerolinkám finanční prostředky na tři měsíce, aby se lidé o prázdninách, kdy se hodně cestuje, nedostali do potíží. Jde ale také o zachování pracovních míst pro 7200 zaměstnanců.