Ještě letos začne z Brna létat pravidelná linka do Mnichova

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: Shai Barzilay via Flickr

Z brněnského letiště začne do Vánoc létat pravidelná linka do Mnichova, řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Spojení podle něj bude fungovat šest dnů v týdnu kromě soboty. Letadlo bude mít kapacitu do 50 míst. V současnosti z Brna do Německa žádná letadla nelétají.

Na spojení s Mnichovem se dohodlo Letiště Brno jako provozovatel krajského mezinárodního letiště v městské části Tuřany ve spolupráci s Jihomoravským krajem a leteckým dopravcem BMI Regional a společností Lufthansa. „Linka začne fungovat ještě letos. Let bude trvat necelou hodinu a v Mnichově na něj navazuje více než 100 leteckých spojů po Evropě i mimo Evropu do dvou hodin od příletu z Brna,“ uvedl Hašek.

Podle něj kraj čekal na takové spojení několik let. „Nová linka otevírá úplně nové možnosti rozvoje našeho regionu v řadě oblastí, ať už je to turistika, byznys, výstavnictví a další odvětví,“ doplnil Hašek. O letišti a dalších uvažovaných spojích jedná průběžně s primátorem Brna Petrem Vokřálem (ANO).

Podle Vokřála by mohlo Brno na linku přispět 10 až 15 miliony korun s tím, že až by byla soběstačnější, peníze by se použily na další zamýšlené spoje do jiných států. Město také plánuje založit společnost, která by napomáhala rozvoji letecké dopravy z Brna.

Předseda představenstva společnosti Letiště Brno Jiří Filip k projektu řekl, že zřizovatel linky před jejím vytvořením udělal podrobný průzkum, nejen v Brně, ale i na jižní Moravě, na Vysočině, v Olomouckém i Zlínském kraji. Podle něj novou linku využijí nejen podnikatelé, ale například i vědci působící na mezinárodních projektech v této části ČR.

Kapacita má být až 40 tisíc cestujících ročně

Filip připomněl, že až dosud museli podnikatelé či vědci mířící z Brna do různých destinací za obchodem či na odborná setkání využívat letiště ve Vídni či Praze. Pokud bude linka Brno-Mnichov téměř vždy plná, letadla na ní ročně přepraví asi 40 tisíc cestujících. Z českých letišť má spojení s Mnichovem pouze Praha vzdálená od Brna 200 kilometrů. Nejbližší letiště s pravidelnými leteckými linkami do Mnichova je ve Vídni.

Brněnské letiště je druhé největší v republice a využívají je především pasažéři chartrových letů na dovolené. Loni letiště odbavilo téměř 487 tisíc pasažérů. Pravidelné letecké linky létají z Brna do Londýna a nizozemského Eindhovenu. Linka do Moskvy je pozastavena a jedná se o její obnově.

Podrobnosti k nově připravované lince Brno-Mnichov zveřejní představitelé Letiště Brno, provozovatele i Jihomoravského kraje do dvou týdnů.