Jindřichohradecká úzkokolejka žádá o prodloužení ochrany před věřiteli

Úzkokolejka JHMD

Úzkokolejka JHMD Zdroj: Jan Šindelář

Jindřichohradecké místní dráhy
Jindřichohradecké místní dráhy
Jindřichohradecké místní dráhy
Jindřichohradecké místní dráhy
5
Fotogalerie

Provozovatel unikátní úzkokolejné železnice, společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), chce na další tři měsíce prodloužit mimořádné moratorium, které jej chrání před věřiteli. Firma tvrdí, že jí kraj Vysočina stále nezaplatil za služby, už na něj kvůli tomu podala dvě žaloby. 

Vysočina má s JHMD smlouvu o zajišťování hromadné dopravy z roku 2009. „My se přesně držíme filozofie té smlouvy,“ řekl Martin Hyský, předseda výboru pro rozvoj strategických projektů zastupitelstva Vysočiny. Doplnil, že v záležitosti pokračuje řízení na ministerstvu vnitra.

Moratorium z 3. června právě vypršelo. JHMD jej chce prodloužit do 3. prosince, souhlas zatím získala od 79 procent věřitelů. Firma se do potíží dostala kvůli výpadku tržeb z jízdného kvůli koronavirovým omezením. Železničáři také nemají od roku 2018 uzavřený potřebný dodatek smlouvy s krajem Vysočina a nemůže tak od kraje získat příspěvek na pokrytí ztrát za období pandemie. Dopravce tvrdí, že mu kraj Vysočina dluží kolem 30 milionů korun.

Firma zdůrazňuje, že od Jihočeského kraje, na jehož území také jezdí, zálohy za objednané služby obdržela. „Ze strany Kraje Vysočina jsou dostatečné platby odmítány a dále jsou neoprávněně zkracovány zálohy, mimo jiné také z důvodu údajně neodjetých výkonů kvůli pandemii. Takový postup je však v rozporu se smlouvou i zákonnými předpisy,“ uvedl v insolvenčním rejstříku advokát JHMD Ivo Suchomel.

Smlouva mezi Vysočinou a dopravcem skončí na podzim 2024. Kraj zvažuje, že pak bude v regionu základní obslužnost místo vlaků zajišťovat autobusy. Na úzkokolejce mezi Kamenicí nad Lipou a Obrataní na Pelhřimovsku by pak jezdily jen turistické vlaky. S Jihočeským krajem má JHMD smlouvu do prosince 2024. Hodnota pětiletého kontraktu je 163 milionů korun.

JHMD měla v obchodním roce od července 2018 do června 2019 čistý obrat 96 milionů korun a provozní zisk 6,2 milionu. Kompenzace prokazatelné ztráty z provozu 32,9 milionu uhradily kraje Jihočeský a Vysočina, vyplývá  z výroční zprávy. V roce 2019 firma přepravila 158 190 cestujících, tržby z jízdného byly 2,32 milionu korun.

JHMD vlastní a provozují úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Vlastní tři parní lokomotivy, tři motorové, osm osobních vozů a jeden nákladní. Firma zaměstnává okolo 80 lidí.