Karlovarské letiště opět na rekordu, největší zájem byl o lety do Moskvy

Futuristický terminál na letišti Karlovy Vary

Futuristický terminál na letišti Karlovy Vary Zdroj: CC BY-SA 3.0: Pavel Hrdlicka - Wikimedia Commons

Letiště Karlovy Vary
Letiště Karlovy Vary
Letiště Karlovy Vary
Letiště Karlovy Vary
Letiště Karlovy Vary
7
Fotogalerie
Letiště v Karlových Varech dosáhlo dalšího rekordu. Po předloňském roku, kdy terminálem letiště prošel do té doby nejvyšší počet 103 682 lidí, loni odbavilo rekordních 104 469 cestujících. Počet přilétajících a odlétajících rostl i přes pozastavení dvou linek.

Počet cestujících, kteří na letišti svoji cestu začínají či končí (termináloví cestující), dosáhl loni 101 123. Kromě toho letiště registrovalo i 3346 tranzitních cestujících.

„Opět byla překonána hranice 100 tisíc odbavených cestujících v jednom roce, a to i za situace, kdy v průběhu roku došlo k výpadku dvou linek, společnosti Rossiya do Sankt Petěrburgu (Petrohradu) a ČSA do Samary. Výpadek cestujících na těchto dvou linkách byl totiž zcela kompenzován nárůstem počtu cestujících na tradičních linkách, zejména na lince z a do Moskvy, kde došlo k výraznému navýšení obsazenosti na jednotlivých letech,“ uvedl hejtmanův náměstek Petr Navrátil (ČSSD).

Stabilně nejvýznamnější pozici si drží linka z a do Moskvy, jejíž podíl se zvýšil na zhruba 68 procent z celkového počtu odbavených cestujících, následují linky do Petrohradu a Jekatěrinburgu. Mezi leteckými společnostmi, které létají do Karlových Varů, si vedoucí pozici udržuje a posiluje společnost České aerolinie. Následují letecké společnosti Aeroflot a Ural Airlines.

Kromě pravidelných linek fungovala během letní sezony charterová linka do turecké Antalye, kterou využilo 1229 cestujících, což odpovídá kapacitě, která je této lince určena pro zákazníky z karlovarského regionu.

Řídící věž letiště Karlovy VaryŘídící věž letiště Karlovy Vary | Miroslav ChaloupkaŘídící věž letiště Karlovy Vary

„Objem počtu cestujících na našem letišti v roce 2013 bude mít nepochybně pozitivní odraz i v hospodářských výsledcích za loňský rok, přičemž výpadek dvou linek nebude mít zásadní negativní dopad. Už nyní je možné konstatovat, že společnost opět splní finanční plán a bude zisková, což je v současné době velmi pozitivní skutečnost,“ uvedl ředitel letiště Václav Černý.

Pro letošní rok společnost Letiště Karlovy Vary předpokládá další mírný nárůst počtu odbavených cestujících. V průběhu roku bude zavedeno charterového spojení z Düsseldorfu, což je projekt subjektů cestovního ruchu v regionu pod vedením společnosti Lázně Františkovy Lázně a krajského úřadu ve spolupráci s německou společností Euromed.