Konkurence pro ČSA: Air Baltic spustí linku z Prahy do Budapešti

Bombardier Dash 8 (Q400) aerolinek Air Baltic

Bombardier Dash 8 (Q400) aerolinek Air Baltic Zdroj: Air Baltic

Aerolinky Air Baltic se rozhodly narušit monopol Českých aerolinií na trase z Prahy do Budapešti. Novou linku lotyšský dopravce otevře 25. října. Expanze společnosti se přitom zdaleka netýká jen Prahy.

„Můžeme potvrdit, že společnost Air Baltic má vyžádané lety mezi Letištěm Václava Havla Praha a Budapeští. Lety by měly být provozovány od zimní letové sezóny,“ uvedla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Nové lety budou navazovat na pravidelné lety Air Baltic z Rigy do Prahy. Linku bude obsluhovat vrtulový Bombardier Dash 8 pro 76 cestujících.

Ve směru do Maďarska dopravce nabídne jeden nebo dva lety každý den kromě soboty, zpět bude k dispozici přinejmenším jeden let denně. Celkem aerolinky nabídnou deset letů týdně v každém směru. Ceny začínají na 77 eurech (2100 korun) za jednosměrnou letenku.

Dravá expanze

Air Baltic budou nabídkou přímo konkurovat ČSA. Ty přitom na lince mezi českou a maďarskou metropolí neměly od krachu maďarského Malévu konkurenci. Český národní dopravce léta do Budapešti třikrát denně ve všední dny a dvakrát denně o víkendu.

Aerolinky Air Baltic v posledních měsících a dnech rychle rostou. Společnost sídlící v lotyšské Rize využila čerstvého krachu konkurenčních Air Lituanica a otevřela šest nových linek z Vilniusu. Tím pokryla většinu nabídky svého rivala. Air Baltic také oznámily navýšení počtu letů z Rigy do Popradu a otevření nové linky z Varšavy do města pod nejvyššími slovenskými horami.