Kontrola marží ukázala výrazné snížení u benzinu, až o dvě koruny za litr

Kontrola marží ukázala v září jejich výrazné snížení u benzinu

Kontrola marží ukázala v září jejich výrazné snížení u benzinu Zdroj: Reuters

Zářijové kontroly marží prodejců pohonných hmot ukázaly výrazný meziměsíční pokles u benzinu, kde se snížily o dvě koruny za litr a přiblížily se průměru loňského roku. U nafty byly marže na srpnové úrovni a blízko loňskému průměru, uvedlo ministerstvo financí. Průběžné výsledky za říjen podle MF ukazují, že marže zůstávají nízké a za současným zdražováním pohonných hmot stojí pohyb cen na evropské burze.

Indikativní marže u nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se podle MF v září snížila na 2,80 koruny na litr ze srpnových 4,80 koruny na litr. Marže se tak přiblížily průměru loňského roku, kdy činily 2,60 koruny za litr. U nafty se indikativní marže v září mírně zvýšila na 3,70 koruny na litr ze srpnových 3,60 koruny za litr, zůstává ale blízko loňskému celoročnímu průměru 3,40 koruny za litr. V srpnu marže u nafty výrazně klesala, naopak u benzinu byl pokles mírný.

„Zářijová data z našich kontrol ukazují přijatelnou výši marží u benzinu i nafty na úrovni průměru loňského roku,“ uvedl v tiskové zprávě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Tipy, jak v autě šetřit palivo

Video placeholde
• Seat

„Průběžná čísla za říjen naznačují velmi nízké, krátkodobě i záporné marže, což potvrzuje, že za aktuálním zdražováním pohonných hmot na čerpacích stanicích stojí vnější faktory,“ doplnil Stanjura. Podle něj to jsou především snižování produkce ropy ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) či stávky ve francouzských rafineriích.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, tempo růstu cen zpomalilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic prodává v průměru za 42,85 koruny, před týdnem byl o 93 haléřů levnější. O 1,56 koruny na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 46,85 koruny.