Kontroly na letištích zpřísní. Přibudou další detektory tekutin

Letiště, ilustrační foto

Letiště, ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Od pátku přibudou na letištích v Evropské unii detektory tekutin a gelů. Bezpečnostní opatření má zabránit pronesení výbušnin a dalších nebezpečných látek do letadla.

Odbavení cestujících se tím podle pracovníků letiště nezpomalí. Nově navíc budou lidé moci převážet alkohol nakoupený v bezcelním prostoru na letištích v zemích mimo EU i na letech s přestupem v unii, uvedla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

„Není to tak, že by se nově čekaly dvě fronty,“ uvedla Krejčí. Lidé, kteří převáží například dětskou výživu nebo léky v povoleném množství, budou přímo směřováni do takzvané medical line, kde během jedné kontroly projdou detektorem kovů i tekutin.

V současnosti mohou cestující v kabinovém zavazadle přepravovat maximálně jeden litr tekutin, gelů a aerosolů v nádobách o maximálním objemu 100 mililitrů. Ty navíc musí být umístěné v průhledném plastovém sáčku, který lze opakovaně uzavřít a který cestující musí vyjmout ze zavazadla a předložit k samostatné kontrole.

Investice deset milionů

Tyto látky se dosud kontrolovaly namátkově a v případě nejasností měl cestující možnost potvrdit jejich obsah ochutnáním, uvedl ředitel pro bezpečnost na pražském letišti Petr Hloušek. Nyní bude mít proces odhalování nebezpečných látek více stupňů. Pokud by skener označil kontrolovanou látku za nebezpečnou, přijde na řadu ještě mobilní skener a v končené fázi se provede chemický rozbor, dodala Krejčí.

Pražské letiště nakoupilo 18 stacionárních a dva mobilní skenery za zhruba deset milionů korun. Na nákup zařízení, které pro zvýšení bezpečnosti provozu požaduje Evropská komise, se muselo obejít bez dotací z EU.