Kraj chce dotovat letecké linky z Mošnova. Doplatí až 600 milionů

Letiště Leoše Janáčka Ostrava

Letiště Leoše Janáčka Ostrava Zdroj: CTK

Moravskoslezskému kraji se podařilo vyjednat s ministerstvem dopravy a Evropskou komisí povolení na dotování leteckých tras z mošnovského Letiště Leoše Janáčka Ostrava do finských Helsinek a nizozemského Amsterdamu z veřejných peněz. Nyní se hledá zájemce o provozování těchto linek, krajský úřad mu doplatí na případných ztrátách až 22,2 milionu eur (zhruba 600 milionů korun).

„Motivem k tomu kroku byl dlouhodobý nezájem leteckých dopravců provozovat pravidelnou leteckou dopravu na těchto linkách na běžné komerční bázi,“ sdělila serveru E15 mluvčí Moravskoslezského kraje Petra Špornová. Pro podporu letecké dopravy z veřejné dopravy potřeboval kraj nejdříve získat souhlas Evropské komise, který dostal v květnu.

Vypsaná veřejná zakázka počítá se smlouvou na provozování linek po dobu čtyř let. Zájemci se do tendru můžou hlásit do poloviny srpna. Moravskoslezský kraj se nevyjádřil k otázce, jestli s avizovanou podporou už některá aerolinka projevila o smlouvu zájem.

Na doplácení ztráty se vyčlení 13,2 milionu eur pro linku do Nizozemska a devět milionů pro lety do Helsinek. První by měla létat pětkrát, druhá třikrát týdně. Linka do Nizozemska má sloužit primárně pro přestupy na další lety, od letů do Helsinek si kraj slibuje další posílení obchodní spolupráce. V Ostravě například sídlí finská IT firma Tieto, která v česku zaměstnává 2200 lidí. Linky by úřad chtěl v ideálním případě spustit ještě letos.

Mošnovské letiště loni v počtu cestujících dosáhlo svého desetiletého maxima, odbavilo přes 300 tisíc pasažérů. Zároveň bylo jediným regionálním českým letištěm, kde v roce 2015 toto číslo vzrostlo. V červnu se dokončila nová řídící věž. V červnu spustil svoji druhou linku z Mošnova do Milána irský nízkonákladový dopravce Ryanair. V druhé polovině července začne z letiště létat do albánské Tirany společnost SmartWings, v září spustí lety do Dubaje.