Krajům chybí peníze na silnice, stěžují si Zemanovi

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (vlevo) předal  prezidentu Miloši Zemanovi zahradní lampu, která doplní 13 dalších luceren, jež mají zdobit park u zámku v Lánech.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (vlevo) předal prezidentu Miloši Zemanovi zahradní lampu, která doplní 13 dalších luceren, jež mají zdobit park u zámku v Lánech. Zdroj: ctk

Veřejné rozpočty, peníze na opravu silnic a migrace byly hlavními tématy jednání hejtmanů s prezidentem Milošem Zemanem. Po jednání na Pražském hradě to řekl předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Podle Haška hejtmany nejčastěji trápí neutěšená dopravní infrastruktura v regionech.

„Nejfrekventovanějším slovem na tom dnešním pracovním obědě byla otázka významných silnic,“ řekl Hašek. V každém regionu je podle něj problém s výstavbou páteřní komunikace a hejtmani požádali prezidenta o pomoc při jednání s ministerstvem dopravy a vládou.

Zapojení prezidenta žádají hejtmani také kvůli změně v rozpočtovém určení daní (RUD). Hašek připomněl, že vláda regionům slíbila, že od začátku příštího roku začne platit novela zákona o RUD, díky které by kraje získaly vyšší podíl z výnosů daně z přidané hodnoty (DPH). „Máme říjen a ten zákon v Poslanecké sněmovně ještě nebyl doprojednán,“ upozornil Hašek. Obává se toho že do konce roku by zákon nemusel být schválen. „Z tohoto důvodu jsme požádali pana prezidenta o intervenci,“ dodal.

Zeman prý hejtmanům slíbil, že se do projednávání zákona zapojí. „Obecně nám pan prezident slíbil pomoc v oblasti legislativy a stejně tak my budeme konzultovat některá stanoviska krajů v legislativním procesu,“ řekl Hašek.

Mimo ekonomických témat se hejtmani s prezidentem věnovali také migraci. Hašek společně s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) Zemana informovali o průběhu společného cvičení české policie a armády na hranicích s Rakouskem, kterého se ve středu zúčastnili. Oba dva ocenili, že Česko je připraveno kontrolovat svou hranici. „Nikdo si nesmí myslet, že se do České republiky může dostat nelegálně,“ poznamenal Hašek.

Poprvé i Krnáčová

Hejtmani se s prezidentem Zemanem sešli počtvrté od začátku jeho mandátu. Podle Haška jsou setkání důkazem toho, že prezident se zajímá o regionální politiku. Připomněl v této souvislosti Zemanovy časté návštěvy v krajích.

Letos poprvé prezident pozval na Hrad také pražskou primátorku. Řekl, že dříve primátora hlavního města nezval, protože jím byl Tomáš Hudeček (TOP 09). S tím se Zeman rozcházel v názorech na zahraniční politiku. Současná pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) byla mezi 13 hejtmany jedinou ženou.

Po obědě s prezidentem, který se z plánované hodiny a půl protáhl na přibližně dvě hodiny, se hejtmani přesunuli na neformální setkání k 15. výročí založení krajů. Zúčastnilo se ho 33 současných i bývalých hejtmanů.

**