Křetínského EP Cargo získalo většinu v půjčovně lokomotiv LokoTrain

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mgr. Jaroslav Charvat via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Nákladní dopravce EP Cargo ze skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) získal většinový podíl ve společnosti LokoTrain, která je největší českou půjčovnou lokomotiv. Firma to uvedla na webu. EPH spoluvlastněný miliardářem Danielem Křetínským má podle deníku Dnes zájem také o třetího největšího železničního nákladního dopravce v Česku, firmu Unipetrol Doprava.

Podle deníku EP Cargo ve firmě se sídlem v České Třebové získalo 65 procent, zbytek si nechal zakladatel společnosti LokoTrain Evžen Nečas. „Pronájem lokomotiv a odborného železničního personálu vhodně doplňuje stávající nabídku služeb poskytovaných společností EP Cargo. Jde o vzájemně výhodné propojení,“ komentoval transakci předseda představenstva EP Cargo Tomáš Novotný.

EP Cargo zajišťuje mimo jiné dopravu pro EPH. Ročně přepraví po železnici přes 3,5 milionu tun uhlí a jiných materiálů. Pro své zákazníky také optimalizuje železniční přepravu a spravuje vlečky. Letos v únoru firma EP Cargo uzavřela s rakouskou Innofreight smlouvu na dodávku vagonů za zhruba miliardu korun.

Čtyřicítka podniků

Holding EPH zahrnuje asi 40 podniků zejména z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Největšími akcionáři EPH jsou Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J&T.

EPH je v poslední době v akvizicích aktivní. Koncem června holding dokončil převzetí šesti plynových a jedné uhelné elektrárny v Itálii, loni v listopadu koupil černouhelnou elektrárnu Eggborough u britského Leedsu. V květnu EPH podal nabídku na odkoupení dvoutřetinového podílu ve Slovenských elektrárnách (SE), který prodává italská společnost Enel.