Kvůli stávce na německých letištích se ruší stovky letů

Frankfurt, letiště

Frankfurt, letiště Zdroj: CTK

Letecké společnosti dnes kvůli stávce pozemního personálu zrušily stovky letů z německých letišť. Jen z největšího letiště ve Frankfurtu jich domácí vlajková letecká společnost Lufthansa odřekla přes čtyři stovky. Personál letišť se přidal k výstražným stávkám, které v těchto dnech pořádají odbory státních zaměstnanců ve snaze zajistit si lepší podmínky před středečním kolem vyjednávání o mzdách.

Kromě Frankfurtu zasáhla stávka také letiště v Mnichově, Düsseldorfu, nebo Stuttgartu, uvedla agentura AP. Stávky narušily také fungování veřejné dopravy, provoz školek nebo svoz odpadu.

Odborový svaz Verdi požaduje zvýšení mezd o 6,5 procenta. Vláda dosud nabízela, že dvěma milionům státních pracovníků zvýší platy o 3,3 procenta. Odborový svaz pracovníků veřejné správy DBB v pondělí vyzval pozemní personál letišť, aby se ke stávce připojil. Odboráři pak uvedli, že ve Frankfurtu neodstartuje žádné letadlo do zhruba 14:30.

Letecké společnosti zrušily dnes z Frankfurtu 450 z plánovaných 1300 letů. Druhý největší německý letecký operátor Air Berlin zrušil 23 letů, tedy více než původně plánovaných osm.

Z pražského letiště byly podle mluvčí pražského letiště Evy Krejčí kvůli stávce zrušeny tři zpáteční lety Lufthansy do Frankfurtu. Další lety německého dopravce zrušené zatím nejsou.

„Může se stát, že se situace změní a budou zrušeny bezprostředně před odletem,“ připustila Krejčí. Dopravce podle Letiště Praha postiženým nabízí náhradní spojení nebo ubytování. Spojení Českých aerolinií mezi Prahou a Frankfurtem stávka podle mluvčí ČSA nijak neovlivnila.