Lekce z tragédie Germanwings: EASA chystá lékařskou databázi pilotů

Záchranáři u trosek letounu Germanwings

Záchranáři u trosek letounu Germanwings Zdroj: ctk/AP

Evropská letecká agentura EASA plánuje do konce příštího roku vytvořit databázi lékařských záznamů pilotů. Ta by měla spolu s dalšími opatřeními, včetně zpřísnění psychologických prověrek, pomoci předejít opakování březnové katastrofy na letu aerolinek Germanwings.

Evropští piloti nyní mohou absolvovat lékařskou prověrku u kteréhokoli lékaře certifikovaného EASA, a to i v zahraničí. Členské státy ale spolu tyto informace nesdílí. Celoevropská databáze lékařských záznamů by tak měla zabránit „medicínské turistice“.

„Tragédie Germanwings připomněla mezinárodní letecké komunitě, že zdravotní a psychický stav posádek letadel, pokud není sledován, může způsobit katastrofu,“ uvedl šéf EASA Patrick Ky.

Komplikace se soukromím

EASA slibuje, že databáze bude respektovat soukromí pilotů. Připouští ale, že její zavedení může narazit na různou úroveň ochrany soukromí v jednotlivých členských státech.

Například Velká Británie leteckým lékařům doporučuje hlásit obavy o zdraví pilotů, pokud nabudou přesvědčení, že by jejich zdravotní stav mohl ohrozit bezpečnost letecké dopravy. Naopak Německo nyní vyšetřuje Evropská komise kvůli tomu, že při obnovování pilotních licencí kladlo příliš velký důraz na ochranu soukromí pilotů na úkor bezpečnosti.

V kokpitu nejméně dva

Andreas Lubitz, kopilot aerolinek Germanwings, se letos 24. března po odchodu kapitána letu uzamkl v pilotní kabině na letu 9525 za Barcelony do Düsseldorfu a letadlo záměrně navedl na klesání. Náraz do masivu v předhůří francouzských alp nepřežil nikdo ze 150 lidí na palubě.

Vyšetřovatelé zjistili, že Lubitz, který trpěl depresemi, před zaměstnavatelem tajil svou diagnózu a před osudným letem si na internetu vyhledával informace o možných způsobech sebevraždy.

Řada evropských aerolinek po katastrofě zavedla pravidlo, že v kokpitu musí být za všech okolností přítomni nejméně dva členové posádky. Pokud si chce jeden z pilotů například odskočit, musí jej nahradit stevard.

**