Leo Expressu přibývají cestující, za RegioJetem ale stále pokulhává

Leo Express

Leo Express Zdroj: Anna Vackova, E15

Černé vlaky soukromého dopravce Leo Express za půl roku převezly na trase mezi Prahou a Ostravskem 400 tisíc lidí. Od prosince loňského roku do letošního května se firmě obsazenost spojů zvyšuje. Zatímco v lednu jezdily její vlaky plné zhruba ze třetiny, v květnu dosahovala průměrná obsazenost 73 procent. Konkurenční RegioJet patřící do skupiny Student Agency však za stejné období přepravil téměř dvojnásobek lidí. Státní České dráhy počet cestujících neuvedly.

„Spoje míváme vyprodané nejen v pátek, jako tomu bylo ještě před dvěma měsíci, ale i jindy - čtvrtky, soboty, neděle,“ uvedl majitel Leo Expressu Leoš Novotný. Podle něj by v červenci mohla firma převést pětisettisícího cestujícího.

Leo Express zahájil provoz loni 13. listopadu. Plného provozu osmi párů vlaků ale proti předpokládanému 9. prosinci dosáhl až v polovině letošního ledna.

Konkurenční RegioJet podle mluvčího Pavla Hally od loňského prosince do konce května přepravil 747 tisíc cestujících. Soupravy RegioJetu, kterých mezi Prahou a Ostravskem jezdí v každém směru devět, v průměru disponují 235 sedadly. Jednotky Leo Expressu mají v ekonomické třídě 200 sedadel, 19 v byznys třídě a dalších šest v třídě prémium.

Leo Express loni vykázal ztrátu 85,6 milionu korun, což připisuje obtížnému zahájení provozu. Očekává, že letos se ze ztráty vymaní.