Letecká společnost Israir chce ovládnout Smartwings, nabízí 44 milionů eur

Boeing 737 MAX aerolinek Smartwings

Boeing 737 MAX aerolinek Smartwings Zdroj: Facebook Smartwings

Izraelská letecká společnost Israir nabídla 44 milionů eur (1,1 miliardy korun) za české aerolinky Smartwings. Informují o tom izraelská média, která se odvolávají na povinné informace určené pro akciovou burzu v Tel Avivu.

Na nabídku upozornil například server Calcalist. „Nebudeme to komentovat,“ řekla serveru Zdopravy.cz bez dalších podrobností mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Israir v oznámení uvádí, že není jediným zájemcem o převzetí Smartwings. Izraelci tvrdí, že jsou mezi několika finálními uchazeči o českého dopravce, zároveň ale zdůrazňují, že nyní nedokáže posoudit svou šanci na úspěch.

Smartwings těsnou většinou ovládají Jiří Šimáně a Roman Vik. Zbylý podíl drží čínská společnost Citic. Vztah podílníků je dlouhodobě komplikovaný. Číňané do firmy nevložili původně slibované finance na její další rozvoj, v minulosti zablokovali i snahu českých podílníků o navýšení základního kapitálu aerolinek

Aerolinky Smartwings poskytují i lety pro jiné letecké společnosti a s firmou Israir mají dohodu o sdílení kódů. Součástí skupiny Smartwings jsou i České aerolinie (ČSA).

Kvůli vysokým dluhům se ČSA ocitly v úpadku, soud následně povolil jejich reorganizaci, která skončila letos v létě. Novým investorem se stala společnost Prague City Air majitelů Smartwings Group Šimáně a Vika.