Letiště nasype v rámci rozvoje půl miliardy do zásobení palivem

přesun autocisteren. Staré zázemí pro zásobování palivem brání dalšímu rozvoji pojezdových
ploch letiště, stejně jako výstavbě nového prstu pro cestující na terminálu 2

přesun autocisteren. Staré zázemí pro zásobování palivem brání dalšímu rozvoji pojezdových ploch letiště, stejně jako výstavbě nového prstu pro cestující na terminálu 2 Zdroj: profimedia

Nové depo autocisteren i produktovod na letecké palivo jsou první v řadě velkých modernizací, které plánuje Letiště Praha.

Pražské letiště chystá jednu z největších investic posledních let. V nejbližších měsících chce zahájit stavbu nového systému pro zásobení palivem. V první řadě jde o depo autocisteren, součástí stavby bude i nový produktovod na letecké palivo, který spojí depo se skladem. Předpokládaná hodnota investice přesahuje 500 milionů korun.

„Současné depo je nevyhovující, a to jak kvůli technickému stavu, tak kvůli nevhodnému umístění, které koliduje s dalším rozvojem odbavovací plochy,“ uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková. Staré depo leží v blízkosti novějšího terminálu 2, kde je jeho kapacita omezena místem, navíc překáží plánovaným investicím do pojezdových ploch a nového prstu pro cestující. Nové depo vznikne za terminálem 1 v blízkosti nákladové zóny letiště.

Na přelomu roku se začne stavět

Letiště počítá se zahájením stavby po ukončení výběrového řízení na stavební firmu, mluví se o přelomu letošního a příštího roku. Plnění letadel palivy zajišťují na Ruzyni soukromé firmy Unipetrol, Total a MOL, letiště je pouze majitelem infrastruktury. Samotnou dopravu paliva na letiště přitom ze sta procent zajišťují vlaky, autocisterny jsou využívány pouze k přepravě po areálu.

Letiště chce výrazně šlápnout na plyn i u dalších infrastrukturních investic. V plánech jsou další úpravy terminálů, ranveje a pojezdových drah tak, aby v roce 2025 letiště bez problémů zvládlo plánovaných 16 milionů cestujících. Jen pojezdové dráhy spolknou v následujících letech stovky milionů korun.

Starý terminál v novém
Interiér příletové haly staršího terminálu 1 prošel v posledních měsících omlazovací kúrou za desítky milionů korun. Letiště Praha modernizaci slavnostně ukončilo včera. Vnitřek jedné z nejstarších budov na letišti, která vznikla v polovině šedesátých let, nyní působí světleji a opticky se zvětšil. Zajímavostí je zelená stěna ze živých květin. Součástí změny je i vznik nového střediska služeb pro přilétající pasažéry Visitor Centre.

Pražské letiště chystá investice za 14 miliard, připraví se na nápor cestujících

Praze přibudou lety do Kanady, aerolinky reagují na vyšší poptávku