Letiště Praha čekají nákladní žně, po UPS začnou se zbožím létat i Qatar Airways

Qatar Airways Cargo

Qatar Airways Cargo Zdroj: Airbus

Nákladní provoz na pražském letišti letos výrazně posílí. Krátce poté, co do Prahy začal pravidelně létat americký logistický obr UPS, oznámil vstup na český trh i katarský národní dopravce Qatar Airways Cargo. Společnost bude do Prahy dvakrát týdně posílat Airbus A330. Pražské letiště se tak po období stagnace může těšit na růst nákladní přepravy.

Katarský nákladní letoun bude létat na trase Dauhá-Budapešť-Praha-Dauhá dvakrát týdně, ve čtvrtek a v neděli, potvrdila mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková. Start linky je naplánovaný na 3. března.

Týdenní kapacita na lince dosáhne 120 tun nákladu. „Nová linka otevře významnou dopravní cestu za Asie do východní Evropy pro elektroniku a automobilové díly, stejně jako pro textil, farmaceutické a biotechnologické produkty,“ uvedly Qatar Airways.

Linka do Prahy je součástí rozsáhlé expanze nákladní divize Qatar Airways na nové trhy. Už v lednu společnost otevřela linku do amerického Dallasu a posílila lety do Los Angeles. Spolu s Prahou startuje i nová linka do Ho Či Minova Města. Další nové nákladní linky chce společnost oznámit v průběhu roku.

Osmiprocentní růst

Nákladní provoz na pražském letišti v posledních letech spíše stagnoval. Loni se podle odhadu šéfa Českého aeroholdingu Václava Řehoře pohyboval kolem 50 tisíc tun, tedy zhruba na stejné úrovni jako o rok dříve.

Letos letiště díky příchodu dvou nových dopravců očekává výrazný růst množství přepraveného zboží. „Hrubým odhadem by objem dopravy mohl stoupnout o osm procent, ale mohlo by to být ještě více,“ uvedla Janoušková s tím, že přesnější čísla je obtížné předem určit, protože nákladní dopravci často své plány mění na poslední chvíli.

Čistě nákladní lety na pražské letiště nyní provozují čtyři společnosti. Nováček UPS létá pětkrát týdně do Budapešti a Kolína nad Rýnem, dvakrát týdně do Prahy za Tajpeje přes Dubaj létá obří Boeing 747 společnosti China Airlines Cargo. Aerolinky Ukraine International Cargo pětkrát týdně zajišťují spoj do Kyjeva a Lutychu a čtyřikrát týdně létá do Paříže FedEx.