Letiště Praha jedná o obnovení přímé linky do Atlanty

Boeing 767 Delta Airlines na ruzyňském letišti

Boeing 767 Delta Airlines na ruzyňském letišti Zdroj: E15 Stepan Bruner

Pražské letiště Václava Havla
Pražské letiště Václava Havla
Pražské letiště Václava Havla
Letadlo společnosti Delta Airlines v Praze
Letiště Atlanta
6
Fotogalerie

Pražské letiště bude spolupracovat s letištěm v Atlantě, které ročně odbavuje nejvíce cestujících na světě. Součástí partnerství je jednání obou letišť s dopravci o obnovení přímého spojení mezi oběma městy. Informovalo o tom Letiště Praha. V současnosti má Praha tři přímé linky do Spojených států.

„Provoz mezi Českou republikou a USA se v roce 2018 více než zdvojnásobil a vidíme zde velký potenciál pro další rozvoj leteckých spojení. Společně bychom chtěli zahájit jednání s leteckými společnostmi o přímé lince mezi Prahou a Atlantou,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř. Mezi Prahou a Atlantou v minulosti létala společnost Delta Air Lines.

Z Prahy se loni do USA v letní sezóně přímo létalo do New Yorku a Filadelfie, letos k nim přibylo spojení na letiště v Newarku ve státě New Jersey.

Jednání o přímé lince není jediným předmětem spolupráce. Půjde například o výměnu zkušeností a know-how, například ohledně digitalizace, uvedl Řehoř. Letiště Václava Havla v Praze je prvním v Evropě, se kterým letiště v Atlantě navázalo podobnou spolupráci.

Mezinárodní letiště Hartsfield-Jackson v Atlantě je nejvytíženější letiště na světě, ročně odbaví více než 107 milionů cestujících. Nabízí přímé spojení do více než 150 destinací po USA a do 75 mezinárodních destinací ve více než 50 zemích.

Letiště v Atlantě není jediným, se kterým pražské letiště takto spolupracuje. Loni Letiště Praha obnovilo partnerství s provozovatelem mezinárodního letiště v jihokorejském Inčchonu (Incheon International Airport) nedaleko Soulu.

Letiště Václava Havla v Praze loni odbavilo rekordních 16,8 milionu cestujících, téměř o deset procent více, než v roce 2017. Letos letiště očekává další růst zhruba o čtyři procenta. V létě letiště nabízí spoje do 162 destinací.