Řízení letového provozu loni zvýšilo obrat na rekordních 4,32 miliardy korun

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha Zdroj: Profimedia

Letiště Václava Havla Praha
2
Fotogalerie

Státní podnik Řízení letového provozu loni i přes snížení svých poplatků meziročně zvýšil obrat o více než tři procenta na rekordních 4,32 miliardy korun. Důvodem byl zejména nárůst leteckého provozu nad Českem. O více než desetinu vzrostl také provozní zisk společnosti na 404 milionů korun. Hrubý zisk naopak klesl o zhruba 115 milionů korun na 369 milionů korun právě kvůli snížení poplatků. Informoval o tom mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Letový provoz v českém vzdušném prostoru byl loni rekordní. Počet vzletů, přistání a přeletů letadel proti předchozímu roku vzrostl o téměř sedm procent na 912 815.

„Nárůst provozu a s ním související ekonomické aspekty evropské regulace v oblasti cenotvorby sice v našem případě již přesahují optimální úroveň, nicméně i v roce 2019 jsme připraveni zvládnout požadavky na kapacitu bez negativních vlivů na naše ekonomické výsledky“, uvedl generální ředitel ŘLP Jan Klas.

Hlavním zdrojem příjmů podniku bylo v loňském roce tradičně poskytování letových navigačních služeb, které představovaly přes 93 procent celkových příjmů společnosti. Nejvýnosnější položkou byly traťové navigační služby.

Vedle toho dispečeři loni čerpali příjmy i ze svých komerčních aktivit, jako je například činnost letecké školy, což podniku vyneslo 187 milionů korun. K tomu přispěl zejména aktuální výcvik dispečerů pro Bosnu a Hercegovinu, Maltu a Norsko. Podle podniku vzrostla i poptávka po službách kalibrační letky podniku, které dlouhodobě využívají například v Uzbekistánu, Tanzanii nebo na Kubě.

Zvýšený obrat společnost zaznamenala i přes další snížení svých poplatků. Podle informací podniku z loňského roku ŘLP snížilo v roce 2018 přeletové poplatky o 56 korun. Ceny za poskytované služby podnik nezvýšil od roku 2009.

Výše všech povinných odvodů podniku do státního rozpočtu, včetně daně z příjmů za rok 2018, překročila miliardu korun. Kromě daňových povinností podnik zajistil v souladu s předpisy i příděl do fondu zakladatele ve výši 105 milionů korun. Dosažený zisk podnik využije především na zajištění dostatečné kapacity a další rozvoj letových služeb.

Státní podnik Řízení letového provozu vznikl 1. ledna 1995. V souladu s pověřením Ministerstva dopravy ČR poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru ČR a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary. Na letecký provoz v Česku dohlíží v rámci ŘLP kolem 230 dispečerů. Největším zákazníkem podniku je německá Lufthansa, dále společnosti Emirates, Ryanair a Qatar Airways.