Letiště Praha má nejlepší výsledky od roku 2011, počet cestujících roste

Propad přestupů. V Praze letos ubývá pasažérů na charterových letech. Navíc Ruzyně ztrácí přestupující cestující, do května jich zmizela více než polovina

Propad přestupů. V Praze letos ubývá pasažérů na charterových letech. Navíc Ruzyně ztrácí přestupující cestující, do května jich zmizela více než polovina Zdroj: Michael Tomes, E15

Pražské Letiště Václava Havla má za sebou nejúspěšnější pololetí od roku 2011. Branami letiště prošlo od ledna do konce června 5,2 milionu cestujících, což znamená pětiprocentní meziroční nárůst. Deníku E15 to řekla mluvčí letiště Marika Janoušková s tím, že jde o předběžná čísla a detaily jednotlivých kategorií se ještě upřesňují. „Podrobnější statistiky budou k dispozici ve druhé polovině července,“ uvedla Janoušková.

I tak si může vedení letiště a mateřského Českého Aeroholdingu mnout ruce. S postupujícím rokem se růst zrychluje, v květnu činil téměř devět procent. Po letech přešlapování na místě se tak letos Ruzyně výrazně přiblíží hranici dvanácti milionů cestujících. Pokud by do konce roku vydržel alespoň pětiprocentní růst, počet cestujících by překročil 11,7 milionu.

12 milionů pasažérů by mohlo letos odbavit pražské letiště, pokud vydrží růstový trend

Ne všechna čísla ale vykazují rostoucí trend. Podle údajů z května letos ubývá pasažérů na charterových letech, což lze mimo jiné připsat postupnému příklonu cestovních kanceláří k pravidelným linkám. Praha rovněž ve velké míře ztrácí přestupující pasažéry, do května jich zmizela více než polovina. Pro Prahu zatím nedostižný vzor, kterým je letiště Vídeň, naopak letos ztrácí lesk. Vídeň do května odbavila 8,3 milionu pasažérů, což je meziročně o 1,5 procenta méně. Propad je vidět hlavně na linkách do východní Evropy.

Premiantem mezi středoevropskými letišti se ovšem letos stala dříve podceňovaná Budapešť, která si po krachu Malévu v roce 2012 prošla výrazným útlumem. Letišti se ale podařilo přilákat řadu jiných dopravců a zajistit nebývalé množství nových linek včetně zámořských. Nyní díky tomu zažívá nejúspěšnější období ve své historii. Pokud do konce roku vydrží dvanáctiprocentní pololetní růst, překoná letos letiště Ference Liszta poprvé hranici deseti milionů pasažérů a začne dýchat na záda Praze. Mnohé napoví pro leteckou dopravu klíčové třetí čtvrtletí.