Letiště Praha zastavilo pád, cestujících po dlouhé době přibylo

letiště Praha-Ruzyně, ilustrační foto

letiště Praha-Ruzyně, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Letošní květen je pro pražské letiště měsícem obratu k lepšímu. Alespoň v to doufá vedení firmy. Poprvé po roce a čtvrt se může největší vzdušný přístav v zemi pochlubit pasažérským přírůstkem. První čísla ukazují, že branami Letiště Praha prošlo v květnu o 3,5 procenta více cestujících než před rokem.

Absolutní čísla zatím letiště neposkytlo, podle dopočtu deníku E15 by se počet odbavených cestujících v květnu měl pohybovat kolem 970 tisíc. Meziročním nárůstem počtu pasažérů se přitom mohlo letiště naposledy pochlubit v prosinci 2011, od té doby statistiky ukazovaly pouze šipku dolů.

„Počítáme pro letošek s dvouprocentním růstem počtu cestujících,“ řekl nedávno deníku E15 ředitel letiště Jiří Pos. A včera svůj celoroční předpoklad znovu potvrdil. Počet pasažérů v Praze by tak měl letos po loňském nevídaném propadu opět atakovat hranici 11 milionů.

Podle Pose se ve statistikách projevuje především zmrtvýchvstání Českých aerolinií, které po letech ústupu ze slávy letos otvírají několik nových linek, například do Permu, Florencie a především do Soulu. Daří se i dalším síťovým dopravcům, naopak vedení letiště pro letošek nepočítá s růstem u nízkonákladových aerolinií a charterů.

Počet cestujících na Letišti PrahaPočet cestujících na Letišti Praha | E15

Letiště se drží svých růstových předpovědí i přesto, že až do konce dubna cestující ubývali. Zvrat měl přitom přijít už s nástupem druhého čtvrtletí. „Nejvýznamnější vliv na dubnové výsledky měl dočasný výkyv u nízkonákladových dopravců a dále stávky u některých leteckých společností, například Lufthansy,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Preference cestujících se přitom výrazně nemění. Nejvíce jich létá na pařížské letiště Charlese de Gaulla, moskevské Šeremetěvo, do Frankfurtu nad Mohanem, Amsterdamu a na londýnské Heathrow. Nejvytíženější linky jsou do Velké Británie, Ruska a Itálie. Přes letošní mírný optimismus má letiště ke svým nejtučnějším letům stále daleko. O pokoření rekordu z roku 2008 v podobě téměř třinácti milionů cestujících mohou na Ruzyni zatím stále jen snít.

Jiří Pos: Největší potenciál růstu mají lety z Prahy na východ