Letiště Ruzyně chce nový dálkový spoj, jedná o lince do Chicaga

Letiště v Ruzyni

Letiště v Ruzyni Zdroj: Michael Tomes, E15

Vedení pražského letiště má jasno o další přímé dálkové lince. Měl by se jí stát spoj z Prahy do Chicaga. Podle šéfa Českého Aeroholdingu Václava Řehoře je o cesty mezi oběma městy velký zájem, který by linku hravě uživil.

Loni činila poptávka v jednom směru zhruba 13 tisíc lidí, kteří ale museli na cestě přestupovat. Pokud jde o zájem o lety mezi Prahou a Spojenými státy, řadí se Chicago mezi čtyři nejpoptávanější destinace spolu s New Yorkem, Los Angeles a San Franciscem.

Jediná přímá linka z Prahy do USA přitom vede do New Yorku, zajišťuje ji společnost Delta Air Lines. „Linka do Chicaga nám leží v hlavě, snažíme se přesvědčit dopravce, aby ji některý z nich začal létat,“ uvedl Řehoř.

Chicago by podle něj mohlo sloužit nejen jako cíl, nýbrž rovněž jako přestupní bod. Jednání už vedení letiště vedlo například se společností Emirates,která létá z Prahy do Dubaje obřím Airbusem A380.

Roste i počet letů do Kanady

Stroj by mohl následně pokračovat z Prahy do USA. Emirates ale údajně zatím narážejí na regulační mantinely. „Letiště Praha o možnosti přímého spojení jedná s více dopravci v USA, tak i s dalšími dopravci mimo USA,“ doplnila mluvčí Marika Janoušková. Lákání dopravců na dálkové linky je jednou z hlavních priorit vedení letiště. Posledními novinkami jsou tři čínské destinace Peking, Šanghaj a Chengdu.

Kapacity posilují i Korean Air, které na tradiční linku ze Soulu budou v létě posílat Jumbo B747-800. Výrazně letos naroste i počet letů do Kanady, kam létají Air Transat a Air Canada rouge.

Vedení letiště by rovněž chtělo přesvědčit Deltu, aby letní linku do New Yorku provozovala celoročně. „Naším cílem je, aby se lidé dostali z Prahy do celého světa s maximálně jedním přestupem,“ uzavřel Řehoř.