Letiště Vodochody: Penta žaluje stát za zrušení kladného posudku

Vizualizace letiště Vodochody

Vizualizace letiště Vodochody

Rozepře mezi finanční skupinou Penta a ministerstvem životního prostředí o Letiště Vodochody se posunula z oblasti rétoriky k právnímu sporu. Středočeské letiště, se kterým má mateřská Penta velké plány, žaluje ministerstvo za nedávné zrušení kladného stanoviska v procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA). To finančníci považují za bezpříkladné narušení miliardového projektu.

Správní žaloba doputuje na soud dnes, nejpozději v pondělí, potvrdil deníku E15 ředitel letiště Martin Kačur. „Musí se to vyjasnit. Pokud by takovéto zpětné zásahy byly v pořádku, tak jakýkoli developer ztrácí právní jistotu,“ dodal Kačur.

Penta chce z původně továrního letiště udělat nákladem zhruba tří miliard korun přístav pro nízkonákladové aerolinie. Na posudek EIA čekala dlouhá léta, kladné stanovisko získala loni v říjnu. Po výměně politické garnitury ale ministerstvo životního prostředí pod vedením Richarda Brabce (ANO) souhlas odvolalo a tím zablokovalo územní i stavební řízení. Ministerstvo je přesvědčeno, že nepochybilo a soud mu dá za pravdu.

Ministerstvo stavbu opět posoudí

Třenice o Letiště Vodochody nebudou mít své vyústění pouze v soudním sporu. Paralelně s ním znovu běží i proces, na jehož konci by mělo být nové stanovisko k vlivu stavby na prostředí.

Ministerstvo nemohlo činit jinak než stanovisko zrušit

„V tomto ohledu je ministerstvo životního prostředí v kontaktu se zástupci Letiště Vodochody. Celý proces je nyní ve fázi přepracování posudku,“ uvedla mluvčí rezortu Petra Roubíčková.

Ministerstvo původně souhlasné stanovisko v červnu stáhlo s poukazem na protesty občanů. Posudek se podle úřadu dostatečně nevypořádal s kumulací hluku a odtokem vody z letiště. „Ministerstvo nemohlo činit jinak než stanovisko zrušit,“ tvrdí Roubíčková.

Letiště Vodochody s přilehlým areálem Aero VodochodyLetiště Vodochody s přilehlým areálem Aero Vodochody|Jan Kouba, EuroLetiště Vodochody s přilehlým areálem Aero Vodochody

Ke zrušení již vydaného verdiktu se přitom ministerstvo odhodlalo poprvé. Penta takový krok považuje za nezákonný. Pokud správní soud rozhodne ve prospěch letiště, hodlá mateřská skupina vymáhat i vzniklé škody, které vyčíslila na desítky milionů korun. Partner Penty Marek Dospiva navíc v nedávném rozhovoru pro deník E15 nevyloučil ani arbitráž.

Marek Dospiva: Letiště Vodochody budeme bránit. I u soudu