Letištní terminál v Pardubicích vyjde na čtvrt miliardy

Odbavovací budova letiště Pardubice

Odbavovací budova letiště Pardubice Zdroj: Packa, Wikimedia

Nový letištní terminál v Pardubicích by se měl postavit za 256 milionů korun. Představenstvo společnosti East Bohemian Airport (EBA) schválilo stavební sdružení Letiště Jana Kašpara, které nabídlo nejnižší cenu. Zastupitelům to potvrdil primátor Martin Charvát (ANO).

Vítězné sdružení je složené z firem Chládek a Tintěra a Strabag. V částce je zahrnutá i stavba obslužné komunikace a parkoviště. Limitní částka zadavatele tendru byla 300 milionů korun. Základní vstupní kritéria splnilo 12 uchazečů o stavbu, kteří nabízeli za zakázku 256 až 308 milionů korun. Původně se o zakázku ucházela asi dvacítka firem. Uchazeči nyní mají patnáctidenní lhůtu na případná odvolání.

Společnost EBA se musí kvůli stavbě terminálu zadlužit. Pardubice a pardubické hejtmanství, kteří vlastní akcie firmy, předběžně schválili formu ručení. Letiště se dva roky potýká s úbytkem ruských cestujících. Nový terminál byl měl poskytnout moderní přepravní standardy včetně nákupní zóny nebo odbavení najednou dvou letadel z schengenského prostoru a mimo něj.

Minulý tendr na stavbu terminálu EBA zrušila. Stavební firmy nabídly cenu 400 milionů korun, což bylo nad možnosti letiště. Projekt proto loni přepracovala, aby byl levnější.