Léto na pražském letišti: noví dopravci a přímé lety do Kanady

ČSA

ČSA Zdroj: Jan Groh, wikimedia.org

Pražské letiště se během platnosti letního letového řádu dočká dvou velkých návratů. Po čtyřech letech se na Ruzyni znovu objeví letadla nízkonákladového Ryanairu, ještě o dva roky déle čekali cestující na možnost létat znovu přímo do Kanady. Letní plány aerolinií potvrzují, že se i Praha pomalu probouzí z několikaleté krize v letecké dopravě.

Oproti loňskému létu přibude osm dopravců a objeví se 15 nových linek. „V letošním roce očekáváme mírný nárůst počtu cestujících,“ uvedla výkonná ředitelka Letiště Praha pro obchod Marta Guthová. Růst by měl činit zhruba dvě procenta, čímž se celkový počet cestujících přehoupne opět přes 11 milionů.

Ryanair vyostří od dubna konkurenci především na linkách do Londýna, kde už dnes létají British Airways, easyJet a Wizz Air. Ryanair zamíří na letiště Stansted.

Irové slevu nedostanou

Podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí firma, která je známá svým důrazem na úspory nákladů, v Praze nemá nárok na slevy z letištních poplatků. Ty dostávají nově příchozí aerolinie pouze v případě, že zavádějí linku, kde dosud nikdo nelétá. Výše poplatků byla přitom hlavním důvodem, proč Irové před čtyřmi lety z Prahy odešli.

Vedle Londýna bude Ryanair obsluhovat i Dublin. Do kanadských měst Montrealu a Toronta zamíří od poloviny června jednou týdně letoun kanadské společnost Air Transat. Přestože jde fakticky především o charter pro kanadské turisty, bude otevřen i ostatním cestujícím.

Vzhledem k loňskému zrušení víz do Kanady předpokládají prodejci o lety širokotrupým strojem Airbus A330 velký zájem. „Cena za zpáteční letenku začíná na 12 280 korunách,“ uvedl Josef Trejbal z portálu Letuška.cz. Do Kanady naposledy letěly České aerolinie před šesti lety, v rámci úspor ale všechny zaoceánské lety zrušily.

Od května i do New Yorku

Lety Praha – New York obnoví na léto i Delta Air Lines, každoročně diskutovaná linka bude fungovat denně od 23. května do 25. října. Mezi letní novinky patří také lety aerolinek Adria Airways do Lublaně, Transavia France na pařížské letiště Orly nebo belgických Jetairfly na letiště Brusel/Charleroi.

Air Serbia bude pokračovat s lety do Bělehradu, které provozuje už od loňského prosince. Saratov Airlines rozšíří svým spojením do Saratova nabídku letů do Ruské federace. Do Prahy se chystá i turecký nízkonákladový dopravce Pegasus Airlines.

Na řadě stávajících linek se provoz posílí, například do Soulu či Permu (ČSA), Tel Avivu (El Al) nebo Dubrovníku a Burgasu (Smart Wings). Na druhé straně Praha o pár linek přijde. Skončil například spoj do Florencie (Darwin Airlines), Oděsy, Stuttgartu a Abú Zabí (vše ČSA) nebo Kazaně (Tatarstan Airlines). Letní letový řád platí od 30. března do 25. října, během něj bude z Prahy létat 57 dopravců do 119 míst.