Letušky Lufthansy chtějí přidat. Jinak bude stávka

Palubní průvodčí Lufthansy hrozí, že zahájí stávku za zvýšení platů

Palubní průvodčí Lufthansy hrozí, že zahájí stávku za zvýšení platů Zdroj: Lufthansa

Pasažéři Lufthansy se musí v příštích týdnech připravit na rušení svých letů. Odbory zastupující palubní průvodčí německých aerolinek se totiž s firmou nedokázaly dohodnout na růstu platů. Letušky nyní hrozí stávkou.

Odborový svaz Ufo zastupující 19 tisíc palubních průvodčích Lufthansy uvedl, že stávku oznámí s předstihem jen několika hodin. Blíže se k termínu odbory odmítly vyjádřit, dnes to ale prý už nebude. Stávka tak pro Lufthansu bude ještě větší hrozbou, protože se na ní nebude moct připravit.

Aerolinky vyčíslily, že při čtyřdenní stávce pilotů v roce 2010 přišly každý den na tržbách o 25 milionů eur. V únoru se musela Lufthansa rozloučit s dalšími milionu eur na tržbách kvůli stávce pozemního personálu frankfurtského letiště.

Spor největších německých aerolinek se zaměstnanci se táhne již 13 měsíců. Odbory požadují po tříletém zražení růstu platů jejich zvýšení nejméně o pět procent. To, že zástupcům zaměstnanců dochází trpělivost, bylo jasné už minulý týden, kdy Ufo vyzval své členy, aby se začali chystat na stávku.

Lufthansa, která denně vypraví přibližně 1850 letu, chce pokračovat ve vyjednávání. Zkouší ale také možnost zabránit stávce soudní cestou.

Aerolinky už dříve oznámily zrušení , tedy asi tří procent všech svých zaměstnanců. Zároveň zmrazily investice. Firmu k tomu nutí stoupající náklady na palivo a levnější konkurence především v podobě blízkovýchodních dopravců. Lufthansa také donutila piloty a palubní průvodčí své dcery Austrian Airlines přistoupit na přesun svých zaměstnaneckých smluv pod nízkonákladovou odnož Tyrolean, kde platí nevýhodnější mzdové podmínky.

Odbory také v souvislosti s propouštěním požadují jiné schéma přerozdělování zisku. Tvrdí, že firma, která si může dovolit svým akcionářům vyplácet dividendu, nemusí provádět tak rozsáhlé škrty mezi zaměstnanci. Kromě zvýšení platů žádá Ufo i záruky, že firma nepřistoupí k outsourcingu částí svého podnikání.