LOT a EY se dostaly do klinče žalob

LOT a EY

LOT a EY Zdroj: Kolaz E15

Polské aerolinie LOT zažalovaly britsko-polské konsorcium EY z poradenské skupiny Ernst & Young Global a žádají 6,5 milionu zlotých, zhruba 43 milionů korun. Poradenská společnost odpověděla žalobou, ve které žádá 4,4 milionu zlotých.

LOT a EY se přou kvůli restrukturalizačnímu plánu, který pro potřeby letecké společnosti mělo konsorcium vypracovat poté, co přepravce v prosinci 2012 zažádal o státní pomoc, uvedl deník Gazeta Prawna. Spolupráce začala o měsíc dříve. Na konci letošního ledna však EY platnost smlouvy pozastavily. O dva týdny později pověřily aerolinie tímto úkolem dražší konkurenci.

Představy obou stran ve sporu se nemohou více lišit. Mluvčí aerolinií Barbara PijanowskaKuras poradenské firmě předhazuje, že požadovala dodatečnou částku, která měla být čtyřnásobně vyšší, než jí mělo náležet. EY věděly, jak málo času zbývá. V březnu měl plán dorazit na ministerstvo státního majetku a do 20. června musel být předložen v Bruselu. Pak poradenská firma z projektu vystoupila. „Kvůli nesplaceným účtům ze strany LOT jsme 29. ledna naši spolupráci pozastavili,“ uvedl Łukasz Zalicki, partner polské EY.

Ještě 6. února neměl poradce signály, že by měl být smluvní partner s jeho prací nespokojen. Následně byl 15. února překvapen informací od právníků LOT, že aerolinie před třemi dny podepsaly smlouvu s PwC a Seabury. „Byli jsme šokováni. Smlouva s námi ještě platila. Přes chybějící platby jsme ji nevypověděli, jen pozastavili,“ vysvětluje Zalicki. V mezičase se postu šéfa v LOT ujal Sebastian Mikosz a ihned zahájil sanaci společnosti. „Čas ztracený jednáním s EY s nejistým koncem nás nutil k hledání alternativního řešení,“ připomíná Pijanowska-Kuras. První stání soudu se má odehrát 10. dubna. Podle polského deníku se čeká zdlouhavé a komplikované projednávání.