LOT dostane kompenzaci za Dreamlinery, zřejmě získá stovky milionů korun

Boeing zaplatí za technické potíže letadel 787 Dreamliner, které provozují polské národní aerolinky LOT. Několikaměsíční nucená odstávka a následné problémy budou amerického výrobce nejspíš stát desítky milionů dolarů. Odškodnění po Boeingu žádají i další dopravci, někteří jej už dostali.

„Mohu potvrdit, že jsme včera podepsali dohodu, detaily ale nesmíme zveřejnit,“ uvedla mluvčí LOTu Barbara Pijanowska-Kuras. Není tak jasné, zda Boeing odškodnění zaplatí v hotovosti nebo LOTu sníží splátky za letadla.

Neveřejná je i částka, kterou Boeing zaplatí. LOT ale dříve uvedl, že technické potíže Dreamlinerů mu způsobily ztrátu 100 milionů zlotých (přes 650 milionů korun) a ministr státního pokladu Wlodzimierz Karpiński prohlásil, že je s dosaženou dohodou spokojený.

LOT nekomentoval, zda se díky odškodnění sníží státní pomoc. Aerolinky loni od státu získaly 400 milionů zlotých, Evropská komise kvůli tomu v listopadu začala vyšetřovat, zda státní injekce nenarušila hospodářskou soutěž.

Dlouhodobě ztrátový dopravce vsadil na úsporné Dreamlinery, aby snížil provozní náklady na dálkových linkách. Krátce po zařazení do flotily ale letouny postila tříměsíční odstávka kvůli přehřívání a požárům baterií.

Bateriemi ovšem technické potíže Dremlinerů neskončily. Americké úřady nedávno vydaly nařízení pro provozovatele Boeingů 747-8 a 787 s motory General Electric, aby se vyhnuli létání ve vysokých výškách v blízkosti bouřek. Některé letouny totiž postihlo namrzání lopatek kompresoru, které v některých případech vedlo až k poruše motoru.