Lufthansa tlačí na odboráře. Pokud neustoupí, aerolinky Austrian skončí

Austrian Airlines

Austrian Airlines Zdroj: Austrian Airlines

Spor německých aerolinek Lufthansa a odborů jejich rakouské dcery Austrian Airlines se vyostřuje. Pokud jednání s piloty nepovedou ke kýženému výsledku, je vedení aerolinek připraveno ukončit činnost rakouského národního dopravce a nahradit jej novou společností.

Jednání mezi aerolinkami a piloty budou pokračovat přinejmenším do dnešního setkání správní rady Austrian Airlines, uvádějí zdroje magazínu Aviation Week. Vedení dopravce se kromě schvalování nové kolektivní smlouvy připravuje i na druhou variantu, kterou je zahájení příprav na založení nové společnosti, která by Austrian Airlines nahradila. Stávající zaměstnanci končící společnosti by dostali nabídku pracovat pro jejího nástupce, podmínky by ovšem tentokrát diktovala Lufthansa.

Spory Austrial Airlines s jejími piloty trvají od převzetí Lufthansou v roce 2009. Ta se dlouhodobě ztrátové aerolinky pokouší restrukturalizovat, plán ale narazil na odpor odborů, které odmítaly přistoupit na snižování platů či omezování zaměstnaneckých bonusů.

Šéf Austrian Jaan Albrecht proto předloni rozhodl o převedení veškerého leteckého provozu na dceřinou společnost Tyrolean. Piloti si po přechodu pod nového zaměstnavatele sice zachovali své platy, ale ztratili část svých budoucích penzijních příspěvků. Odbory se rozhodly své členy hájit u soudů. Tvrdí, že kolektivní smlouva pilotů s Austrian je stále platná a převedení zaměstnanců pod křídla dceřiné firmy bylo protizákonné.

Spory se mohou protáhnout až do roku 2016

Zatímco Evropský soudní dvůr o kolektivní smlouvě rozhodne zřejmě ještě dnes a pravděpodobně potvrdí její platnost, neznámou zůstává, jak se postaví k penzijním příspěvkům. Druhá žaloba týkající se převodu zaměstnanců nyní leží u vídeňského soudu. Prvoinstanční rozhodnutí zřejmě zazní příští rok, a pokud se proti němu jedna ze stran odvolá, muže to konečný verdikt odložit i o další rok.

Lufthansa se přitom nepře jen s piloty Austrian. Kvůli platům v uplynulých měsích opakovaně stávkovali jak zaměstnanci mateřské společnosti, tak dceřiných nízkonákladových aerolinek Germanwings. Další stávku piloti Lufthansy ohlásili na tento pátek.

Aerolinky Austrian loni po šesti letech ztrát vykázaly provozní zisk. Firma předpokládá, že se v černých číslech udrží i letos.