Lufthansa znovu létá, odbory přes dohodu hrozí dlouhou stávkou

Lufthansa, ilustrační foto

Lufthansa, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Provoz největší evropské letecké společnosti Lufthansa se po páteční 24hodinové stávce palubního personálu v Německu vrátil téměř k normálu. Podle webu aerolinií bylo dnes zrušeno jen 15 převážně dálkových letů. Spojů s Prahou se žádný výpadek dotknou nemá.

Vedení Lufthansy se v pátek večer dohodlo s odborovým svazem UFO na smírčím jednání, během něhož se neuskuteční další protesty letušek a stevardů. Pokud by ale zkrachovalo, varoval šéf UFO Nicoley Baublies před „velmi dlouhou“ sérií stávek.

„Pokud Lufthansa nezmění svůj postoj, budeme stávkovat celé čtyři dny nebo 14 dní nebo i tři týdny,“ řekl Baublies týdeníku Focus. Odbory na to podle něj mají dostatek prostředků. „Dvacet let jsme na to šetřili členské příspěvky,“ upozornil zaměstnavatele.

Vedení firmy prý odbory předložily vlastní návrh úsporných opatření. „Navrhli jsme Lufthanse, jak může ročně ušetřit na osobních nákladech osm procent, což je 72 milionů eur,“ přiblížil Baublies.

Páteční stávka palubního personálu byla zatím největší v dějinách společnosti. Zrušeno kvůli ní muselo být okolo 1000 letů, což se dotklo více než 100 tisíc pasažérů. Odpadlo i deset letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem. Žádný větší chaos na letištích ale nezpůsobila, protože o ní většina cestujících věděla dopředu a mohla se na ni připravit.