Lufthanse loni klesl provozní zisk téměř o pětinu a může být hůř

Lufthansa

Lufthansa Zdroj: profimedia.cz

Provozní zisk německé letecké společnosti Lufthansa loni klesl o 19,6 procenta na 820 milionů eur (20,2 miliardy korun). Aerolinky současně v dnešním prohlášení varovaly, že jejich zisk zřejmě klesne i letos kvůli ekonomické nejistotě, vysokým cenám pohonných hmot a možným pracovním sporům, které by mohly vyústit ve stávky.

Příjmy se však loni zvýšily o 8,6 procenta na 28,7 miliardy eur. Již dříve Lufthansa uvedla, že loni vykázala čistou ztrátu 13 milionů eur kvůli odpisům britské divize BMI, kterou Lufthansa prodává firmě IAG. V roce 2010 aerolinky vykázaly čistý zisk 1,13 miliardy eur.

Navzdory poklesu zisku je předseda představenstva a generální ředitel firmy Christoph Franz s výsledky spokojený. „Vykázat zisk této výše je v tak bouřlivém prostředí ovlivňovaném vnějšími otřesy a regulačními tlaky impozantní. To znovu potvrzuje, že skupina Lufthansa je v Evropě jedničkou,“ uvedl v prohlášení.

Firma však snížila plán expanze. Nově uvedla, že její letecké společnosti, mezi které patří Austrian Airlines, Swiss a Brussels Airlines, zvýší počet sedadel v letadlech jen o dvě procenta. Hlavní značka Lufthansa kapacitu přepravy měnit nebude. Původně aerolinky plánovaly zvýšení kapacity přepravy až o devět procent, tento plán již jednou snížily loni v říjnu.

Letos čeká Lufthansa provozní zisk kolem 500 milionů eur, od roku 2013 má zisk opět růst. Příjmy se mají letos dále zvýšit a díky prodeji ztrátové BMI se má firma opět vrátit k čistému zisku.

Konkurenční aerolinky Air France-KLM minulý týden varovaly, že rostoucí ceny pohonných hmot budou mít letos negativní dopad na jejich hospodaření. Loni firma hospodařila se ztrátou a zrušila výplatu dividendy. Zisk skupiny IAG, majitele aerolinek British Airways a Iberia, se sice loni více než zdvojnásobil, firma však rovněž varovala, že letos její výsledky ohrožují vysoké ceny pohonných hmot a slabý výkon španělské divize, napsala agentura Reuters.