Lufthanse loni v Česku přibyly tři procenta pasažérů

letouny aerolinek Lufthansa

letouny aerolinek Lufthansa Zdroj: ctk/AP

Letecké společnosti skupiny Lufthansa přepravily loni na linkách z pražského letiště přes 1,5 milionu cestujících. Ve srovnání s rokem 2014 jde o růst počtu pasažérů o 3,2 procenta. Uvedl to ředitel Lufthansy pro Českou republiku Fabrice Tamegger.

Kromě samotné Lufthansy létají z České republiky z firemní skupiny německého dopravce společnosti Brussels Airlines, Swiss, Austrian Airlines a nízkonákladové Eurovings. Dohromady tito dopravci uskuteční z Prahy 182 letů týdně.

Celkem drží společnosti sdružené v Lufthanse na pražském Letišti Václava Havla zhruba pětinový podíl na trhu, uvedl Tamegger, který letos na pozici manažera Lufthansy pro Česko končí. Podle jeho nástupce Petera Pollaka jsou dosavadní letošní výsledky skupiny podobně pozitivní. Za první čtvrtletí počet pasažérů vzrostl o procentní bod rychleji než loni. Cílem společnosti je proto navýšení tržního podílu v Česku.

Mezi nejúspěšnějšími trhy

Česko spolu s Polskem a Rumunskem představovalo nejúspěšnější trhy v rámci středo a východoevropského regionu, uvedl generální ředitel Lufthansy pro tento region Ofer Kisch. Vůbec největší růst prodejů společnost zaznamenala v Polsku, kde se tento ukazatel loni meziročně zvýšil o sedm procent.

Letecké spojení Lufthansy do Prahy letos slaví padesát let. Vůbec první let se uskutečnil 2. dubna 1966 na lince mezi Prahou a Frankfurtem. Mezi nejoblíbenější destinace cestujících z Česka patří Frankfurt a Mnichov, z dálkových navazujících letů společnost uvedla lety do New Yorku, Miami nebo Šanghaje.

Lufthansa je největší německá letecká společnost. V loňském roce přes četné stávky přepravila rekordních 107,7 milionu cestujících. Bylo jich o 1,6 procenta více než předloni. Pražské Letiště Václava Havla je největším letištěm v České republice. V letošní letní sezoně nabízí 143 přímých spojení. Přibylo 16 nových destinací a sedm nových leteckých společností.