Lufthansu zasáhla 24hodinová stávka, odpadly i lety do Prahy

stávka Lufthansy

stávka Lufthansy Zdroj: ctk

Německá letecká společnost Lufthansa kvůli stávce palubního personálu na letišti ve Frankfurtu zrušila již více než 100 letů, převážně na krátké a střední vzdálenosti. Jsou mezi nimi i spoje s Prahou. (Foto ČTK)
Osmihodinová stávka kvůli novým mzdovým dohodám má skončit ve 13:00 SELČ. Odbory však varovaly, že pokud vedení nesplní jejich požadavky, budou ve stávkách pokračovat.  (Foto ČTK)
Lufthansa zatím zrušila 110 letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti a očekává, že bude muset zrušit i několik letů na dlouhé vzdálenosti. Stávka sice skončí hodinu po poledni, dopad na lety však bude mít celý den, varovala Lufthansa. Frankfurt je nejvytíženějším letištěm v Německu. (Foto ČTK)
Šéf odborového svazu UFO, který zastupuje palubní personál Lufthansy, Nicoley Baublies v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Bayerischer Rundfunk uvedl, že dnešní stávka může být jen začátkem dalších akcí, pokud vedení aerolinek nesplní jejich požadavky.  (Foto ČTK)
Odbory jednaly s vedením 13 měsíců a požadují zvýšení mezd a záruku pracovních podmínek. Dnes mají odbory také rozhodovat, zda podniknou podobnou akci i v sobotu a zda stávky rozšíří i na další letiště.  (Foto ČTK)
6
Fotogalerie
Palubní personál největší evropské letecké společnosti Lufthansa vstoupil dnes v celém Německu do 24hodinové stávky. Aerolinie zatím zrušily přes 1000 letů po celém světě. Je mezi nimi i deset spojů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem. Největší protest v dějinách společnosti se dotkne více než 100 tisíc pasažérů. Odborový svaz UFO ráno ohlásil sblížení postojů s vedením firmy a oznámil, že prozatím další stávky neplánuje. Ta dnešní zatím žádný větší chaos nezpůsobila.

„Je to smutný den, když jsme museli škrtnout přes 1000 letů,“ řekl podle agentury DPA mluvčí Lufthansy Klaus Walther. Z více než 100 tisíc postižených cestujících se podle něj až 60 tisíc podařilo aeroliniím kontaktovat předem a nabídnout jim náhradní spojení. Běžně Lufthansa v pátek přepraví okolo 170 tisíc lidí.

Dnešní stávka začala o půlnoci a vstoupili do ní podle DPA letušky a stevardi na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Berlíně, Hamburku, Stuttgartu a Düsseldorfu. Dopoledne tam podle záběrů německých televizí panoval klid a před přepážkami se netvořily žádné dlouhé fronty cestujících jako při předchozích stávkách. Většina postižených pasažérů o protestu věděla, a tak na letiště buď vůbec nedorazila, nebo si zajistila alternativní dopravu. Německé dráhy kvůli tomu dnes posílily spoje. Ani ty ale dopoledne žádný větší nápor nezaznamenaly, uvedla Deutsche Bahn.

Lufthansa měla v dnešním letovém plánu zhruba 1800 letů. Očekává se, že nakonec by jich mohlo odpadnout okolo 1200, tedy dvě třetiny. „Počítáme s tím, že k dalším rušením ještě může dojít,“ připustil mluvčí aerolinií.

Z celkových 26 spojů Lufthansy s Prahou plánovaných na dnešek zatím vypadlo pět příletů z Frankfurtu a pět odletů opačným směrem. Jde o přílety v 09:05, 11:25, 17:00, 18:30 a 23:10 SELČ a odlety v 06:00, 09:50, 12:10, 18:10 a 19:10 SELČ. Kromě Frankfurtu létá Lufthansa z Prahy do Mnichova a Düsseldorfu, tyto linky zatím dotčeny nejsou.

Odbory plošnou stávku vyhlásily po dvou vlnách časově a místně omezených protestů, kterými chtěly Lufthansu po zkrachování více než ročních jednání přimět k přistoupení na mzdové a pracovní požadavky palubního personálu. UFO žádá pro více než 18 tisíc letušek a stevardů zvýšení platů o pět procent. Aerolinie nabízejí maximálně 3,5 procenta. Odborářům se také nelíbí přesun zaměstnanců do partnerských leteckých společností za nižší plat, který je součástí úsporného programu Lufthansy, a využívání smluv na dobu určitou.

Šéf UFO Nicoley Baublies ráno ohlásil, že mezi odbory a zaměstnavatelem se večer uskutečnil první přímý kontakt od zahájení nátlakových akcí a došlo ke sblížení postojů. „V příštích dvou dnech by mělo dojít na rozhovory. Lufthansa teď musí nejprve přijít k rozumu. My bez ohledu na to, co se v příštím jednom nebo dvou dnech stane, neplánujeme a nevyhlásíme další stávky,“ uvedl Baublies. Naznačil současně připravenost odborů ke kompromisnímu řešení pracovního sporu.

Šéf Lufthansy Christoph Franz potvrdil, že firma je k jednání připravena a přiznal, že podcenila odhodlání palubního personálu bojovat za své požadavky. „První kontakt byl signál, nic víc,“ nechtěl dnes sblížení obou stran přeceňovat mluvčí aerolinií. Přistoupení na rozhovory s prostředníkem, jak je požaduje UFO, odmítl potvrdit.