Maďarsko prý s evropským investorem jedná o vytvoření aerolinek

Maďarsko se už několik let snaží prodat leteckou společnost Malév, z prodeje ale vždy sešlo.

Maďarsko se už několik let snaží prodat leteckou společnost Malév, z prodeje ale vždy sešlo.

Maďarsko jedná s evropským investorem o vytvoření národního leteckého přepravce, jméno investora ale zatím tají. Ministr národního rozvoje Tamás Fellegi ale řekl, že nová smlouva by mohla být na světě na jaře příštího roku. Maďarsko se už několik let snaží prodat leteckou společnost Malév, z prodeje ale vždy sešlo. Naposledy měla zájem čínská společnost Hainan Airlines.

„Jednáme s potenciálními investory z Evropy. Nemohu říci, kdo to je, protože jde o veřejně obchodovaný podnik a my máme snahu chránit jejich zájmy,“ řekl ministr, jehož citovala agentura Reuters. „Jednání jsou ale v pokročilé fázi, konečnou smlouvu bychom mohli snad mohli uzavřít na jaře 2012,“ dodal.

S čínskou společností Maďaři vedli sérii jednání o spolupráci, strany se ale na ničem nedohodly. Od roku 1990 se Maďarsko několikrát snažilo prodat svou leteckou společnost Malév, proces ale nikdy nedokázalo úspěšně završit.

V roce 1997 Maďaři koupili zpět podíl 35 procent, který předtím prodali italské letecké společnosti Alitalia a dalším italským investorům. Evropská unie totiž donutila Alitalii prodat veškeré účasti, které má v zahraničí.