Magistrát řeší slevy na MHD. Krnáčová je stále pro kompenzace

Novopečená pražská primátorka Adriana Krnáčová

Novopečená pražská primátorka Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Praha by měla poskytovat kompenzace lidem, kteří si koupí roční kupony na městskou hromadnou dopravu před plánovanou slevou. "Nyní o tom povedeme diskusi uvnitř koalice," uvedla v dotazech pro radní na webu magistrátu primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Koalice podle ní v této otázce zatím shodu nenašla. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) už na přelomu roku řekl, že žádné kompenzace nebudou.

Koaliční strany po komunálních volbách slíbily slevu ročního kuponu pro dospělého o 1100 korun ze současných 4750 korun. Tehdy politici tvrdili, že se tak stane po Novém roce. Na začátku ledna ale Dolínek informoval, že cestující nemají se slevou počítat dřív než od poloviny roku. Lidé, kteří si se začátkem roku běžně kupují roční kupony, podle jeho rady nemají na slevu čekat, protože se to nevyplatí.

Náměstek uvedl, že kompenzace město nechystá. „Je nutné si uvědomit, že při opačné změně jízdného, tedy při zdražování, nebylo nikdy v minulosti přikročeno k tomu, aby cestující, kteří si v předstihu koupili předplatní kupon za nižší cenu, byli nuceni po zdražení cokoli doplácet,“ argumentoval. Podle primátorky o tom ale koalice bude ještě jednat. „Musím říci, že v otázce kompenzací ještě nejsme v úplné shodě. Podle mého názoru by bylo spravedlivější cestujícím, kteří si zakoupí roční kupon před zlevněním, ten rozdíl kompenzovat,“ uvedla.

Kdyby chtěl cestující počkat na zlevněný kupon, může si do června koupit kupon na pět měsíců za 2450 korun a kupon na jeden měsíc za 550 korun. Spolu s následně zakoupeným zlevněným ročním kuponem tak za rok a půl jízdného zaplatí 6650 korun. Z výpočtu podle ceníku MHD vyplývá, že pokud cestující zůstane u koupě ročních kuponů, zaplatí za následující rok a půl 6575 korun, tedy o 75 korun méně.