Malév musí do konce týdne najít recept na přežití

Malév

Malév Zdroj: profimedia.cz

Maďarské aerolinky Malév, které tíží dluh 60 miliard forintů (5,2 miliardy korun) musí do konce týdne představit plán své záchrany. Podle agentury Bloomberg je ve hře i převzetí národního dopravce čínskou společností Hainan Airlines, které ale může narazit na odpor vlády.

Malév chce dosáhnout vyhlášení bankrotu, který by mu umožnil provést restrukturalizaci nebo najít kupce. Šéf aerolinek János Bérenyi naznačil, že okolo dopravce se pohybuje několik potenciálních kupců. Ani nabídka od čínských Hainan Airlines, které svůj zájem již dříve stáhly, prý „není nemožná“. Případný prodej čínskému investorovi by ale mohl zablokovat stát. Podle Bérenyiho by to pro firmu mohlo znamenat konec.

Jedno je ale podle Berényiho jisté. Malév „nemůže pokračovat ve své současné podobě“. Ani vláda prý nesmí pomoci, omezují ji evropská pravidla pro ochranu hospodářské soutěže.

Další možností je tak vytvoření nových státních aerolinek, které by Malév nahradily. Firma by se mezitím pokusila zastavení provozu co nejvíce oddálit. Podle Bérenyiho je hlavním cílem zajistit, aby existoval dopravce, který bude mít jako svou základnu budapešťské letiště. To je totiž také majetkem státu a Malév představuje 40 procent jeho příjmů.

O privatizaci Malévu se vláda neúspěšně pokouší od pádu komunismu. Poslední pokus selhal v roce 2010, kdy Maďarsko zpětně odkoupilo 95 procentní podíl v dopravci od ruské banky Vneršekonombank.

Vláda na začátku prosince oznámila, že je v „pokročilé“ fázi jednání s několika evropskými investory. Španělský dopravce Vueling Airlines, o němž se dříve hovořilo jako o jednom z potenciálních kupců, daly včera oficiálně najevo svůj nezájem. Ze známých uchazečů o Malév tak zůstává pouze český Travel Service, který svůj úmysl vyjádřiv v srpnovém dopisu maďarské vládě.