Metro bude mít bezbariérové výtahy za stovky milionů. Další na řadě je I.P. Pavlova

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Pražskou stanici metra I.P. Pavlova na trase C protne bezbariérový výtah. Cenu odhadl investor, Dopravní podnik hlavního města Prahy, na zhruba 70 milionů korun. Vítěze tendru vybere začátkem února. Další bezbariérové výtahy plánuje podnik na Andělu a Můstku. Odhadovaná cena úprav stanic je 396,6 milionu korun.

Výtah na I.P. Pavlova by měl ústit do metra z ulice Legerova a mělo by jít podle věstníku veřejných zakázek spíše o „kaskádu“ několika výtahů.

„Z úrovně chodníku je navržený osobní výtah do nové přestupní chodby. Z této chodby vede osobní výtah na nástupiště stanice metra C, kde je výtah umístěn v ose,“ zmiňuje věstník. Součástí zakázky je i poskytování servisu.

Rozhodující při výběru vítěze bude podle dopravního podniku nejnižší nabídnutá cena. Společnosti, které se chtějí tendru zúčastnit, musí složit jistotu ve výši jeden milion korun. Stavba by měla trvat podle věstníku 14 měsíců. Náklady na výstavbu bezbariérových výtahů chce podnik hradit podle ČTK z evropských dotací. Hotovo by mělo být nejpozději do poloviny roku 2015.

Trasy metraTrasy metra | DPP

Například vybudování výtahu na Můstku, kde se kříží trasy metra A a B, by mělo stát zhruba 206 milionů korun bez DPH. Cenu samotné stavby odhadl bývalý ředitel podniku Milan Křístek na 178 milionů korun, 150 milionů chce společnost zaplatit díky městské půjčce a zbytek zainvestuje ze svých zdrojů.

Náklady na bezbariérové zpřístupnění některých stanic metra mezi lety 2009 až 2015 podnik vyčíslil na 1,4 miliardy korun. V hlavním městě je v současnosti cestujícím k dispozici 36 bezbariérových stanic metra z 57.