Metrostav dostal zakázku od slovenských železnic. Vybuduje střediska na údržbu vlaků

Železničná spoločnosť Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko Zdroj: Profimedia.cz

Železničná spoločnosť Slovensko
2
Fotogalerie

Společnost Metrostav získala na Slovensku v konsorciu s dvěma partnery dvě ze tří zakázek tamního národního vlakového dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na vybudování středisek údržby vlaků. Předpokládaná celková hodnota kontraktů pro skupinu kolem Metrostavu činí 71,8 milionu eur (1,82 miliardy korun). Vyplývá to z oznámení ZSSK, která už zmíněnou trojici smluv s vítězi veřejných soutěží podepsala.

Metrostav v konsorciu se slovenskými firmami Železničné stavby a Dopsys postaví pro ZSSK střediska technicko-hygienické údržby ve městě Nové Zámky na jihu Slovenska a v Humenném na východě země. Konsorcium kolem Metrostavu porazilo ve zmíněných dvou tendrech další dva uchazeče, mezi nimi i firmu Strabag, která naopak uspěla v soutěži na výstavbu střediska údržby vlaků ZSSK ve Zvolenu na středním Slovensku.

Od nových středisek si ZSSK slibuje zvýšení kvality a lepší podmínky při čistění, údržbě, technických kontrolách a menších opravách vlakových souprav. Podle dopravce jeho stávající pracoviště neodpovídají potřebám nových vlaků, které v posledních letech koupil. Nové vlaky ZSSK dodává i Škoda Transportation.

Nová střediska údržby, ve kterých chce ZSSK poskytovat služby i jiným železničním dopravcům, by měla být dokončena v první polovině roku 2023. Výraznou většinu nákladů na projekt pokryje ZSSK z evropských fondů a z příspěvku slovenského státního rozpočtu.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub